Касим-Жомарт Токаев
На снимката: Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев

Извънредното положение, обявено на 5 януари в Казахстан беше отменено във вторник.

С прекратяването на извънредните мерки в централноазиатската страна животът се върна към нормалния си ритъм, особено в националната столица Нур Султан, най-големия мегаполис в страната Алмати и областите Атирау, Джамбил, Кизилорда и Мангистау.

Мерките за сигурност по улиците бяха отменени, както и полицейският час, наложен в определени градове. Ограниченията за пътуване в и извън градовете също бяха отменени.

Прессекретарят на президента Берик Уали заяви, че благодарение на единството и солидарността на народа и действията на силите за сигурност и правоприлагащите органи с цената на живота им, редът и мирът са били осигурени в цял Казахстан.

След като мирните протести прераснаха в насилствено въстание с указ, подписан на 5 януари от президента Касим-Жомарт Токаев, беше обявено извънредно положение.

Най-малко 225 души са загинали при размириците след протестите, предизвикани от увеличението на цените на горивата, съобщи главната прокуратура. Протестите, започнали на 2 януари, по-късно прераснаха в сблъсъци с полицията. Най-ожесточените бяха в бившата столица на Казахстан и най-голям град Алмати.

Токаев се обърна за помощ към водения от Русия военен блок и скоро в страната пристигнаха миротворци от Русия, Беларус, Армения и Таджикистан. Те подкрепиха казахстанските правоприлагащи органи при възстановяването на реда.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук