Столичната библиотека

Столичната библиотека организира церемония по връчване на годишните си награди „Писател на годината“ и „Читател на годината“ днес от 11 ч. в Американския център на библиотеката.

Тазгодишното, седмо издание включва категориите „Писател на годината“, „Поет на годината“, „Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература“, „Най-четен автор на детска литература“, „Читател на годината“ и „Медии, популяризирали дейността на библиотеката“.

Георги Господинов ще бъде отличен за най-четен автор на художествена литература, а призове ще има и за и най-активните читатели.

Веднага след него се нарежда Захари Карабашлиев с „Опашката“ и „Жажда“ и Елена Алексиева с „Прекъсването на Самсара“ и „Свети вълк“.

В топ 10 на най-четените съвременни български писатели в библиотеката са още Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Алек Попов, Калин Терзийски. Специална награда за съпричастност към духовната кауза на библиотеката ще получи поета Георги Константинов.

71 хиляди са вече читателите в най-старата културна институция на София и най-голямата публична библиотека у нас.

Само през миналата година с 15 хиляди са се увеличили читателите в Столичната библиотека. Заетите книги за дома 410 000. Близо хиляда души дневно са посещенията в библиотеката, а младите хора до 28 години вече са над 55%.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук