Френският президент Еманюел Макрон гласува в избирателна секция по време на първия тур на френските регионалните във Франция, 20 юни 2021 г.
Френският президент Еманюел Макрон гласува в избирателна секция по време на първия тур на френските регионалните във Франция, 20 юни 2021 г.

Рекорден срив на избирателната активност беляза първия тур на френските регионални избори, който се проведе въпреки пандемията и ограниченията. Традиционните партии видимо надделяват над крайните, според първите резултати, предаде БНР.

Ранните резултати показват, че както президентът Еманюел Макрон, така и неговата опонентка Марин Льо Пен няма да успеят да постигнат резултатите, на които се надяваха на първия тур на местните избори във Франция.

Екзит половете сочат, че центристката партия на Макрон е изложена на риск да не достигне 10%, необходими за участие във втория тур през следващия уикенд.

Един от депутатите му, Ороре Берге, заяви, че това е „плесница в лицето“.

Крайнодясната партия на г-жа Льо Пен изглежда е на второ място.

Очакваше се нейната партия да оглави първия кръг от изборите тази неделя и да спечели поне един регион още на първи тур. Г-жа Льо Пен не се кандидатира, но ръководи кампанията.

Тя определи рекордно ниската избирателна активност – прогнозираните 66% негласували – като „гражданска катастрофа“.

Тя обвини за това неспособността на правителството да вдъхне вяра на хората в политическите институции. „Нека си признаем, резултатите бяха белязани от историческото въздържание на близо 70% от избирателите поради недоверието в избирателна система. Това оставя у избирателите чувството, че нищо не може да се промени, че всичко е предрешено“, каза тя.

Французите избират нови местни власти в 13 континентални региона на Франция, плюс един отвъд океана, както и в 96 департамента. Има над 15 700 кандидати за 4100 места.

Тези избори се наблюдават особено внимателно, тъй като следващите президентски избори са след по-малко от година.

Ранните прогнозни резултати от Ipsos показват, че основните победители изглежда са различни десноцентристки партии, включително основната опозиция, Les Républicains, с 27,2% от гласовете. Партията на Макрон La République En Marche (LREM) получава 11,2% от вота.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!