Арменският премиер Никол Пашинян гласува на избирателна секция в Ереван, Армения, 20 юни 2021 г.
Арменският премиер Никол Пашинян гласува на избирателна секция в Ереван, Армения, 20 юни 2021 г.

Партията „Граждански договор“ на Никол Пашинян набира 55,61% от гласовете на предсрочните парламентарни избори, проведени в Армения на 20 юни.

За да влязат в парламента, партиите трябва да спечелят поне 5% от гласовете, а коалициите – 7%. След разпределението на мандатите във върховния законодателен орган, съгласно конституцията на Армения, ако никоя от силите не спечели 54% от вота на избирателите, тогава всички партии, в съответствие с избирателния кодекс, ще имат шест дни, за да формират коалиционно правителство. Ако парламентът не успее да сформира коалиция, която включва 54% от гласовете на депутатите, тогава 28 дни след изборите се назначава втори тур, в който участват двете политически сили, спечелили най-голям брой гласове на първия.

ЦИК обяви, че второто място все още се държи от блока на бившия президент Робърт Кочарян „Армения“, който печели 20,01%.

Следват блока на бившия президент Серж Саргсян „Честь имею“ (5,27% от гласовете) и партията на Гагик Царукян „Просперираща Армения“ (4,3%). Според арменското законодателство най-малко три политически сили трябва да влязат в парламента.

„Народът на Армения даде мандат на нашата партия „Граждански договор” да управлява и на мен лично да ръководя страната като министър-председател“, заяви Пашинян в реч, излъчена на страницата му във Фейсбук.

Изборната коалиция на бившия арменски президент Роберт Кочарян заяви, че няма да признае претенцията на премиера Никол Пашинян за победа.

„Стотици сигнали от избирателните секции, свидетелстват за организирани и планирани фалшификации. Те служат като сериозна причина за липса на доверие /в изборните резултати“, се казва в изявлението на блока. Добавя се, че опозицията няма да „признае“ резултатите, докато не бъдат проучени сигналите за нарушения.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!