Снимка: Pixabay.com

Основните аспекти от ежегодния доклад на Международната хидроенергийна асоциация (IHA) подчертават критичната роля на хидроенергията в изпълнението на глобалния енергиен преход и целите за нулеви емисии на ООН.

Това съобщиха от Асоциация „Хидроенергия“, които са член на международната асоциация.

По данни на IHA, за да се постигнат тези цели в световен мащаб, хидроенергията трябва да удвои своя капацитет до 2050 г.

През 2023 г. в Европа има общо 259 гигавата (GW) инсталирана хидроенергийна мощност, включително 54 GW помпено-акумулиращи мощности (ПАВЕЦ) Новият хидроенергиен капацитет за тази година е 596 MW, включително 121 мегавата (MW) нови ПАВЕЦ.

Водноелектрическите централи в Европа са произвели 637 TWh електроенергия, което почти достига средното производство за 2020 и 2021 г., пише още в доклада, цитиран от БТА.

Климатичните промени изискват изграждането на по-устойчива инфраструктура за управление на водните ресурси, изтъкват от Международната хидроенергийна асоциация.

Според асоциацията хидроенергията е от съществено значение за смекчаване на негативните ефекти, чрез предоставянето на комплексни услуги за съхранение и регулиране на водните потоци.

Новите технологии, включително дигитализацията и хибридизацията с батерии, значително подобряват ефективността и надеждността на хидроенергийните мощности.

Тези нововъведения позволяват по-ефективно и сигурно управление на водните ресурси и осигуряват иновативното развитие на сектора, което е от съществено значение за бъдещата експлоатация, се допълва в доклада на IHA.

В България хидроенергийният сектор продължава да играе важна роля в енергийната система на страната с над 3GW инсталирана мощност.

У нас активно се работи върху модернизацията на съществуващите хидроенергийни съоръжения, включително хибридни системи и нови ПАВЕЦ, които подобряват капацитета за съхранение на енергия и ще повишат устойчивостта на електроенергийната система.

ВЕЦ имат множество предимства, които ги правят важен и устойчив източник на електроенергия.

Едно от най-значимите им предимства е, че те не предизвикват емисии от парникови газове и не произвеждат токсични отпадъци, което ги прави екологично чисти.

Експлоатационните разходи и тези за поддръжка на ВЕЦ са ниски, а жизненият им цикъл е изключително дълъг, което допълнително увеличава тяхната рентабилност.

Водната енергия може да се използва при условия на променливо търсене, като ВЕЦ могат да достигнат максималната си мощност в рамките на няколко минути, за разлика от топлоелектрическите централи, които изискват няколко часа за същото, се посочва още в съобщението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук