Соларни панели, ВЕИ
Снимка: БТА

Благодарение на поддържащите политики и благоприятната икономика, световният капацитет за възобновяема енергия се очаква да нарасне през останалата част от това десетилетие, като глобалните добавки са на път да се изравнят приблизително с текущия енергиен капацитет на Китай, Европейския съюз, Индия и Съединените щати взети заедно, сочи нов доклад на Международната егенция за енергетика (МАЕ).

Водени от слънчевата енергия, ВЕИ са напът да отговорят на почти половината от глобалното търсене на електроенергия до края на това десетилетие.

Докладът Renewables 2024 установява, че светът е готов да добави повече от 5 500 гигавата (GW) нов възобновяем енергиен капацитет между 2024 и 2030 г. – почти три пъти повече от увеличението, наблюдавано между 2017 и 2023 г.

Според доклада Китай се очаква да представлява почти 60%

от всички възобновяеми мощности, инсталирани в световен мащаб между настоящия момент и 2030 г., въз основа на текущите пазарни тенденции и днешните настройки на политиката от правителствата.

Това ще направи Китай дом на почти половината от общия световен капацитет за възобновяема енергия до края на това десетилетие, спрямо дял от една трета през 2010 г.

Докато Китай добавя най-големите обеми възобновяеми енергийни източници, Индия расте с най-бърз темп сред големи икономики.

От гледна точка на технологиите, само слънчевата PV се прогнозира да представлява огромните 80% от растежа на глобалния възобновяем капацитет до 2030 г. – резултат от изграждането на нови големи слънчеви електроцентрали, както и от увеличаването на покривните слънчеви инсталации до фирми и домакинства.

В същото време, въпреки продължаващите предизвикателства, и вятърният сектор е готов за възстановяване, като скоростта на разширяване се удвоява между 2024 г. и 2030 г. в сравнение с периода между 2017 г. и 2023 г.

Вече вятърните и слънчевите фотоволтаици са най-евтините

опции за добавяне на ново производство на електроенергия в почти всяка страна.

В резултат на тези тенденции близо 70 държави, които колективно представляват 80% от глобалния капацитет за възобновяема енергия, са готови да достигнат или надминат настоящите си амбиции за възобновяема енергия за 2030 г.

Растежът не е напълно в съответствие с целта, поставена от близо 200 правителства на конференцията по изменение на климата COP28 през декември 2023 г. за утрояване на възобновяемия капацитет на света през това десетилетие – докладът прогнозира, че глобалният капацитет ще достигне 2,7 пъти нивото си от 2022 г. до 2030 г.

Анализът на МАЕ показва, че пълното постигане на целта за утрояване е напълно възможно, ако правителствата предприемат по-енергични и бързи действие.

Възобновяемите енергийни източници са напът да генерират почти половината от световното електричество до 2030 г., като делът на вятърната и слънчевата фотоволтаична енергия се удвоява до 30%, според прогнозата.

Докладът обаче подчертава необходимостта правителствата да увеличат усилията си за сигурно интегриране на променливи възобновяеми източници като слънчева фотоволтаична и вятърна енергия в енергийните системи.

Напоследък нивата на ограничаване – когато производството на електроенергия от възобновяеми източници не се използва – се увеличават значително, като днес вече достигат около 10% в няколко страни.

За да се справят с това, държавите трябва да се съсредоточат върху мерки за интеграция, като увеличаване на гъвкавостта на електроенергийната система.

Осъществяването на съгласуван натиск за справяне с несигурността в политиката и рационализиране на процесите за издаване на разрешителни – и за изграждане и модернизиране на 25 милиона километра електрически мрежи и достигане на 1 500 GW капацитет за съхранение до 2030 г., както беше подчертано в предишен анализ на МАЕ – би позволило още по-големи дялове на производство от възобновяеми източници.

Като цяло, воден от масивния растеж на възобновяемата електроенергия, делът на възобновяемите енергийни източници в крайното потребление на енергия се прогнозира да нарасне до близо 20% до 2030 г. спрямо 13% през 2023 г.

Междувременно, възобновяемите горива – предмет на специална глава в доклад – изостават, което подчертава необходимостта от специална политическа подкрепа за декарбонизиране на сектори, които трудно се електрифицират.

Постигането на международните климатични цели ще изисква не само ускоряване на внедряването на възобновяема енергия, но и значително ускоряване на приемането на устойчиви биогорива, биогазове, водород и електронни горива, се отбелязва в доклада. Т

ъй като тези горива остават по-скъпи от изкопаемите си аналогове, техният дял в глобалната енергия се очаква да остане под 6% през 2030 г.

Докладът също така разглежда състоянието на производството на възобновяеми технологии. Глобалният капацитет за производство на слънчева енергия се очаква да надхвърли 1 100 GW до края на 2024 г., повече от два пъти повече от прогнозираното търсене.

Докато това пренасищане на доставките, концентрирано в Китай, подкрепи спад в цените на модулите – които в резултат на това са намалели повече от половината от началото на 2023 г. – това означава, че много производители виждат големи финансови загуби.

Текстът е публикуван в „Икономически живот“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук