ТЕЦ-овете имат някои предимства, заради които си струва да бъдат запазени, каза енергийният експерт Димитър Куюмджиев в интервю за „Дебати.бг“. Той обаче подчерта, че българските такива централи се нуждаят от модернизация, за да останат конкурентноспособни и да се справят с проблема с плащането за вредни емисии.

„Това е така, защото атомната енергия е почти беземисионна, но тя е много базова енергия, не позволява динамика в изменението на мощността в дневен разрез, за разлика от хидроцентралите, които могат да се „разхождат“ от 30 до 100% за секунди. ТЕЦ-овете са по-пъргави и точно затова трябва да ги запазим, но трябва да ги модернизираме. Този конвенционален начин на изгаряне на въглищата във всички случаи ще ги направи след 30-а година неконкурентноспособни, както спомена г-н Хиновски. Такива такси ще плащат за въглероден двуокис, заради които ще стане непродаваема енергията“ – каза Куюмджиев.

Енергийният експерт коментира още, че за момента нуждите на България от мощности са задоволени, но това ще се промени в бъдеще и министерството на енергетиката ще трябва да реагира адекватно. По думите му печелившата тенденция е индивидуалното използване от домакинствата на възобновяеми източници на ток, в които сами са инвестирали.

Куюмджиев заяви още, че намаляването на цената на природния газ за България е един голям бонус за българската енергетика, който трябва да бъде своевременно използван. По думите му България трябва да продължи да развива собствена енергийна система, което ще й гарантира независимост, за разлика от италианския модел, при който повечето от използваната електроенергия се внася.

 

Цялото интервю с Димитър Куюмджиев може да видите по-късно на страницата на „Дебати.бг“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!