Израел, ракетни удари

САЩ разследват изтичане на строго секретна разузнавателна информация за плановете на Израел за отмъщение срещу Иран.

Информацията първоначално се появи в проирански канал в социалната мрежа Telegram и е потвърдена от три анонимни източника пред CNN. Един от тях е потвърдил автентичността на документите.

Изтичането е „дълбоко обезпокоително“, каза американски служител пред CNN.

Документите с дата 15 и 16 октомври и започнаха да циркулират онлайн в петък, след като бяха публикувани акаунт, наречен „Middle East Spectator“.

Те са обозначени като строго секретни и имат грифове за сигурност,

показващи, че са предназначени да бъдат видени само от американските служби и техните съюзници от „Петте очи“ – разузнавателната общност на Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

В документите се описва подготовката, която Израел изглежда прави за удар срещу Иран.

Един от документите, който казва, че е съставен от Националната геопространствена разузнавателна агенция, казва, че плановете включват логистика на боеприпаси.

За друг документ се съобщава, че е предоставен на Агенцията за национална сигурност на САЩ и в него се очертават учения на израелските военновъздушни сили, включващи ракети въздух-земя, за които също се смята, че са подготовка за удар срещу Иран.

Американски служител заяви пред CNN, че разследването проучва кой е имал достъп до предполагаемия документ на Пентагона. Всяко подобно изтичане автоматично би предизвикало разследване от ФБР заедно с Пентагона и американските разузнавателни агенции.

ФБР отказа коментар.

Изтичането идва в изключително чувствителен момент в отношенията между САЩ и Израел и няма как да не разгневи израелците, които се готвеха да ударят Иран в отговор на ракетния обстрел на Иран на 1 октомври.

Един от документите също предполага нещо, което Израел винаги е отхвърлял да потвърди публично: че страната има ядрено оръжие.

В документа се казва, че САЩ не са видели никакви индикации, че Израел планира да използва ядрено оръжие срещу Иран.

Ако е вярно, че израелските тактически планове за отговор на атаката на Иран на 1 октомври са изтекли, това е сериозно нарушение“, каза Мик Мълрой, бивш заместник-помощник-министър на отбраната за Близкия изток и пенсиониран служител на ЦРУ.

Мълрой добави, че „бъдещата координация между САЩ и Израел също може да бъде предизвикана. Доверието е ключов компонент в отношенията и в зависимост от това как това е изтекло, това доверие може да бъде подкопано.

Съветът за национална сигурност са насочили CNN към офиса на директора на националното разузнаване и Пентагона за коментар. Пентагонът и Националната агенция за геопространствено разузнаване са отказали коментар.

Друг американски служител, останал анонимен, заявил пред тв канала, че „тези два документа са лоши, но не са ужасни. Тревогата е дали има повече.“

Не е ясно как документите са станали публични, нито дали са били хакнати

или умишлено изтекли. САЩ вече са в повишена готовност за ирански хакерски кампании – американските разузнавателни агенции заявиха през август, че Иран е хакнал документи, принадлежащи на кампанията на Доналд Тръмп.

Голямо изтичане на американско разузнаване миналата година също обтегна отношенията на САЩ със съюзници и партньори, включително Южна Корея и Украйна, след като 21-годишен военновъздушен военнослужещ от Националната гвардия публикува строго класифицирана информация в социалната медийна платформа Discord.

Един от ефектите след изтичане на тези документи може да бъде прекратяване на операция по нападение на Иран, ако такава наистина е планирала, пише сайтът Axios, който пръв публикува документите.

Според изданието високопоставен служител на американските служби е заявил, че изтичането е обезпокоително, но не вярва, че това би се отразило на израелските операционни планове спрямо Иран.

Израелски служител по сигурността пък е заявил, че израелското военно ръководство е наясно с изтичането на информация и го възприема много сериозно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук