Бойко Борисов
Снимка: БТА

Победата на ГЕРБ-СДС е категорична, поели сме ангажимент да съставим правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията.

Искам да благодаря на всички колеги и на всички българи, които вдигнаха избирателната активност. При тази избирателна активност може да говорим за представителност в българския парламент, посочи Борисов.

Хубаво е всички лидери да преспят и никой да не надскача изборния си резултат, коментира той. Можем да приемем много компромиси, но няма да подменим вота на хората, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Нашата програма ще бъде основополагаща за всички, които искат да има правителство. Няма да се водим по заклинания. Още от днес някои започнаха да поставят условия, каза Бойко Борисов.

По думите на Борисов за програмата на ГЕРБ-СДС са гласували най-много българи.

В студията ги гледам с треперещи гласове да обясняват как партия с категорични победители трябва да се съобразява с тези, които са два пъти по-малко. Просто не е нито красиво, нито честно. Много компромиси сме направили с тези хора, каза още Бойко Борисов пред представителите на медиите.

С всички останали сме работили, ще работим, можем да работим. Всеки да си направи анализ на резултатите. Ние вечерта след избори не говорим, но виждаме да стоите отпред пред централата и да не кажем нищо не е красиво и не е правилно. Благодарим на всички българи. Не само на нашите гласоподаватели, а на всички, които са си направили труда да отидат да гласуват. А на треперещите гласове от мъка, яд и ненавист да им кажа, че също не е красиво. Да се съобразят с хората, с тези стотици хиляди, които стоят зад нас, посочи Борисов.

Според лидера на ГЕРБ до утре сутринта могат да се случат трансформации на резултатите, с изключение на победителя. Парламентът е математика. Огромно значение има броят на партиите. Макар че винаги съм смятал, че трябва да се вдигне долната граница – и на коалициите, и на политическите партии, коментира той.

Борисов каза още, че „няма претенции за купен вот и машинации“ към политическата формация, която е първа на изборите.

На въпрос от журналисти какъв шанс дава за съставяне на правителство, Борисов отговори: „Сто процента към днешна дата“. Попитан склонен ли е да управлява с Делян Пеевски, лидерът на ГЕРБ каза: „Ще управлявам с всеки, който подкрепя нашата програма“.

Запитан кои са потенциалните партньори на ГЕРБ-СДС, Борисов отвърна: „Всички тази вечер са потенциални партньори, без колегите от „Възраждане“, които ги поздравявам за добрия резултат. Чисто идеологически, на база на нашите семейства в Европа, това не мога да го допусна“.

Според него правителство с равноотдалечен премиер би било подмяна на вота на хората. Никой не е гласувал днес за човек, на когото не му знаем името. Това е нечестно и това няма да го позволя, каза още той.

На въпрос достатъчно убедителна ли е изборната победа на ГЕРБ-СДС, за да бъде самият той кандидат-премиер, Бойко Борисов отговори: „Този, който ви вкара в чакалнята на еврозоната и в Европейския банков съюз са казва ГЕРБ и Бойко Борисов премиер. Европейската народна партия спечели европейските избори, президентката на Европейската комисия беше в Пловдив да ни подкрепи. Има ли друг с по-добър контакт в Брюксел от ГЕРБ и от нас?“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук