Шиндзо Абе

Японският император официално разпусна парламента. На 25 септември премиерът Шиндзо Абе обяви, че подава оставка и свика предсрочни избори. Той обясни, че иска да спечели обществената подкрепа за осъществяването на икономическите реформи и продължаването на сегашната политика на сигурност на фона на влошаване на ситуацията на Корейския полуостров.

Шиндзо Абе

Днес в изявление, излъчено от телевизия NHK Абе повтори тези свои амбиции, като подчерта, че се надява тези избори да „разчистят“ пътя за бъдещето на Япония и японските деца.

„Това ще бъдат избори, които ще изискат отговор как да бъде защитена Япония и как да се опази мирния живот на гражданите й“, заяви Абе, който е премиер на страната от вече 5 години.

Шиндзо Абе

Министър-председателят потвърди и датата, на която японците ще могат да упражнят правото си на глас.

Както бе обявено и по-рано вотът ще се проведе на 22 октомври, а на 10-ти да бъде дадено начало на предизборната кампания.

Абе се надява да се възползва от растящия си рейтинг и отслабената опозиция, за да се завърне начело на третата най-голяма икономика в света и да може по-лесно да прокара твърдата си политика спрямо Северна Корея, както и социалните си, икономически и образователни реформи.

Шиндзо Абе

Според скорошни социологически проучвания той има реални шансове да постигне това въпреки поредицата скандали, разтърсили властта в Токио, които наложиха почти пълна реконструкция на министерския състав.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук