Антоний Гълъбов
на снимката: Политологът доц. Антоний Гълъбов

Няма риск от провал на българското председателство на Съвета на ЕС, но има риск то да бъде компрометирано във вътрешнополитически план. Във вътрешнополитически план имаме тежки проблеми.

Налице е целенасочено усилие да бъде изместена темата за председателството на Съвета на Европейския съюз, като тя бива тласкана към дребнотемие от рода хотели, настаняване, скандали с ремонти и прочее, със замисъл всичко това да бъде „опаковано“ в обобщение, че България е безнадеждно корумпирана страна, в която всичко е възможно. Изводът е на доц. Антоний Гълъбов, директор на Лаборатория за публични политики, НБУ в анализ в дискусия “Приоритетите и предизвикателствата пред първото българско председателство на Съвета на ЕС”.

Атаката със „схемичките“, в които „този“ бил роднина на „онзи“ се появи точно в седмицата, в която в България беше мисията, която трябваше да подготви следващия мониторингов доклад.  И се случва не защото г-жа Йончева едва сега, с огромно закъснение е разбрала кой кум, кой сват, и едва сега вече не може да се сдържи да съобщи за наученото, а се случва защото скандалът трябва сега да бъда разпален. (Като заедно с това има и друг огромен проблем: че съпротивителните  сили срещу подобен тип пропагандна война се оказват слаби, много слаби).

Фактът, че подобни „схемички“ се появяват в медиите и се раздухват оттам означава, че те не могат да се появяват в съдебна зала. Това е много стар трик. Когато не можеш да докажеш нещо пред съда го пускаш в медиите. В медиите, за разлика от съда, няма да ти се налага да го доказваш.

Що се отнася до самото председателството, в България има достатъчно добри експерти по всички теми и задачи, свързани с предателството и въпросите, които ще бъдат поставени.

Големият проблем е, че шумът идва вгръб, отзад, шумът идва отвътре и той има за цел не предизвикването на избори, а цел компрометиране на българското председателство.

А в общоевропейски план има сериозни предизвикателствата и има защо позицията европредседател да бъде силна, некомпрометирана.

ЕС не е завършена сграда. Това не къща, в която те допускат в мазето или в антрето. ЕС е процес. България като член на ЕС, която поема председателството, както всяка страна на тази позиция, ще има ролята на компетентен посредник в постигането на съгласие между страните членки на ЕС и това е изключителна отговорност за българската администрация.

Неслучайно се счита, че страна, която не е преминала през процеса на председателство не е завършила процеса си на интеграция.

България сега има уникално значение за ЕС по отношение на различните формати за регионално сътрудничество – Черноморското икономическо сътрудничество и Дунавския трансграничен регион.

„Постепенно нашите страни започват да формират един регион, голям регион на Европа-Югоизточна Европа започва да има общи въпроси за решаване. В това отношение, както Румъния, България, Гърция, така и Словения и Хърватия – петте страни, членки на ЕС в региона на Югоизточна Европа, трябва да постигнат съгласие за това как да подпомогнат страните, които или са в процес на присъединяване или имат нужда от европейската си перспектива – Страните от така наречените Западни Балкани. И в това отношение страната ни като председателстваща, може да зададе и български приоритети в европейския дневен ред, както и да има принос за формулирането на политики, които ще намалят различията между регионите – възможности и каузи, които изискват да не бъде допуснато дискредитиране на българското председателство на Съвета на ЕС, дискредитирането на възможността да бъдем глас в ЕС“, подкрепя тезата на доц. Гълъбов и Петя Ставрева, политик и бивш евродепутат, лидер на ПП „Обединени земеделци“.

( Доц. Антоний  Гълъбов и Петя Ставрева бяха лектори на конференцията „Приоритетите и предизвикателствата пред първото българско председателство на Съвета на ЕС”, организирана от партия “ Обединени земеделци“ и фондация “Конрад Аденауер” – България).

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук