Депутатът на БСП Елена Йончева, преди депутатството – ръководител на предизборния щаб на президента Радев, а по-рано журналист, е получила през 2003, 2004 до 2009 г. като хонорар в БНТ 690 000 лв., като хонорарите са били платени чрез БНТ от приходи, постъпили от търговски и държавни дружества, вкл. Лукойл Нефтохим, ДЗИ, Монбат и др. Схемите били за купуване на рекламно време.

Документи за получения над половин милион от Елена Йончева, бяха представени днес в съда от адвокатите на премиера Бойко Борисов в започналото днес в съда дело „Йончева срещу Борисов“ за понесени неимуществени вреди. Документите представиха адвокатите на Борисов Марин Марковски и Божидар Терзийски.

Йончева търси от Бойко Борисов 20 000 лв. обезщетение за „неимуществени вреди”, нанесени й от твърденията на Борисов, направени на 10 март 2017 г. в Бургас, и по-късно доразвити на 12 март 2017 г. Премиерът каза, че депутатът е получавала милиони от държавния бюджет за своите журналистически репортажи.

Йончева и Борисов не се явиха в съдебната зала днес, а бяха представлявани от своите адвокати – Георги Атанасов и Марин Марковски.

Основна теза на защитата е, че няма доказателства премиерът да е изричал твърденията, за които го съди Йончева.

Представените в съда документи за хонорарите на журналистката Елена Йончева в националната телевизия са били с печат „Вярно с оригинала“ и адвокатът й изисква да бъдат предоставени оригиналите.

„Със сигурност не това е имал предвид г-н Борисов, като е казал, че в началото на мандата си е платил едни много милиони за това, че Елена Йончева е имала някакви изяви със странно естество от журналистически характер“, е коментирал извън съдебната зала адвокатът на ищеца Йончева – Георги Атанасов.

Атанасов и уточнил още : „БНТ не е предприятие, „Лукойл“ от 1997 г. има една златна държавна акция, ДЗИ е приватизирана много преди този период от време, „Монбат“ – също. Говори се за други неща, които не мисля, че имат нещо общо с предмета на спора“.

Защитата на Йончева е поискала съдът да допусне разпитите на четирима свидетели. Къдринка Къдринова – за да разкаже за негативното отражение на думите на Борисов върху публичния образ на Йончева, Иван Гарелов – да коментира качествата ѝ като журналист, Емил Райнов – да обясни за физиологическите отражения върху нея от случая, а Виза Недялкова – да коментира психическото ѝ състояние.

„Исканите четирима свидетели установяват едни и същи факти така, както е заявено, поне по отношение на двама от свидетелите“, е възражението на адвокат Марковски.

Според него в случая съдът трябва да изследва моралните последици и вреди, не физиологическото състояние е общото състояние на организма. „Моралните вреди са психологическо състояние. Не се твърди, че тя има физически заболявания, нали“, е задал въпрос риторично юристът.

Делото продължава на 5 декември, когато заседанието на съда ще се проведе при закрити врата. Марковски отказа коментар пред медиите с обяснението, че е обещал на Борисов да не прави изявления извън съдебната зала.  Страните по делото Елена Йончева и Бойко Борисов днес не са били в съда, тъй като присъствието им не е задължително.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!
543