Съветът по правосъдие и вътрешни работи на Европейския съюз официално реши да създаде на Европейска прокуратура. Очаква се, тя да се занимава с разследвания на финансови престъпления.В момента само националните власти могат да разследват престъпления от характера на злоупотреба със структурните фондове на ЕС или трансгранични измами с ДДС.

„Много случаи на измами срещу бюджета на ЕС са транснационални. Затова се нуждаем от институция, която да е в състояние не само да разследва, но и да преследва зад граница. Бъдещата прокуратура ще направи точно това. Тя ще гарантира, че престъпниците ще бъдат изправени пред правосъдието по-бързо и че ще бъдат възстановени повече пари в полза на европейските данъкоплатци”, се посочва в съобщение на Съвета на ЕС.

В работата на прокуратурата ще участват 20 държави от ЕС, сред които и България. До момента не са се присъединили страни като Швеция, Холандия Малта, Унгария, Полша, Великобритания, Ирландия и Дания. Те обаче могат да го направят във всеки един момент.

„Радваме се, че 20 държави-членки обединяват усилията си за тази цел и сме убедени, че примерът им ще бъде последван и  от други държави от ЕС”, пише още в съобщението.

Европрокуратурата ще е базирана в Люксембург и ще започне работа най-рано от 2020г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!
32