ивицата газа

Един палестинец загина, а стотици бяха ранени при нова вълна от напрежение по Ивицата Газа. Хиляди излязоха да протестират за трета поредна седмица с искане онези палестински бежанци, прогонени на израелска територия да могат да се завърнат по домовете си. От 30 март насам, когато започна така нареченият Голям марш на завръщането, са загинали 34-ма души.

Участниците в протеста в петък хвърляха камъни и палеха автомобилни гуми близо до граничната ограда. израелските военни от своя страна използваха бойни патрони и сълзотворен газ, за да разпръснат множеството. По данни на израелското министерство на здравеопазването 203-ма от ранените са получили медицинска помощ в болници, а останалите – на място.

Протестите, започнали преди 3 седмици, са на приливи и отливи, като са най-масови в петъчните дни. Израел е обект на много обвинения в прекомерно използване на сила срещу мирните демонстранти, но днес израелски офицер отново заяви, че полицията стреля само, когато това е необходимо и строго според правилата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук