Виктор Меламед
на снимката: Виктор Меламед
Виктор Меламед е председател на Българска федерация на ционистите, съпредседател на Българска конфедерация по кик бокс и муай тай, почетен консул на Кралство Тайланд в България.
Носител на „най-благородния орден на Кралство Тайланд“ – най-високото отличие, което кралят на Тайланд дава за изключителни заслуги на  високопоставени личности, които не са поданици на Кралството.

 

Американският еврейски комитет откри офис в България и Вие станахте негов директор. Какво представлява организацията?

Аз станах директор на офиса на Американския еврейски комитет в София, който е шестият европейски офис на тази най-стара американска неправителствена организация.

Американският еврейски комитет е създаден през 1906г. като обединение на евреи емигранти от Европа, главно за защита и реакция срещу гоненията на евреите по това време в много от европейските държави, най-вече в пределите на Русия, Прибалтийските републики и Полша.

Тя е класическа правозащитна организация и през цялото си съществуване тя не е прекъсвала своята дейност.

През целия си живот, организацията се е занимавала и защитавала правата не само на евреите, но и на всички, които са имали нужда от защита и чиито човешки права са били поругавани.

Тя е много влиятелна организация, преди всичко, защото е доказала своята ефективност в борбата с глада в Африка. При всички тежки бедствия, Американският еврейски комитет е била една от първите организации, която подава ръка и помагат.

Дори при войната в Косово те отново бяха сред организациите, които съдействаха хуманитарно за спасяването на бежанците, които бяха прогонени от своите родни места.

Така че това е една наистина много хуманна и много благородна организация, която печели признанието на целия свят. Те си сътрудничат изключително успешно с всички големи международни организации като ООН, ЮНЕСКО, Червения кръст и т.н.

Какви са непосредствените задачи на Американския еврейски комитет в България?

Преди всичко искам да кажа, че откриването на този офис в България е страхотно признание за България – като държава и като държава-миротворец в Европа и на Балканите, като толерантна страна, като държава с принос в развитието на българо-американските и българо-еврейските отношения.

Това е много висока оценка. Това, че аз съм назначен за директор е в следствие на моята дългогодишна дейност и заради сътрудничеството ми с тази организация. Но аз не съм важен, в случая е важно отношението на Американския еврейски комитет спрямо българската държава.

Също така това е признание за малката, но изключително сплотена общност в България. AJC и организацията на евреите в България „Шалом” са партньори повече от 15 години. Те ще продължават да помагат развитието по най-различни програми.

Това дава една наистина една прекрасна възможност от страна и на нашата еврейска общност, а и на българската държава, да е в контакт с една организация, която само в Съединените щати има 200 000 членове и има офиси в почти цял свят.

Откриването на офиса им в България не е ли и признание за усилията на страната ни за спасяването на българските евреи през Втората световна война?

Разбира се. Една от причините този офис да бъде създаден тук е именно, както казах, признанието на България като изключително толерантна държава и даването на възможност историята за спасяването на българските евреи да бъде разказвана и да бъде широко достъпна до колкото се може повече хора в света, защото това е уникално явление.

А може би не чак толкова уникално, колкото ни се иска да го представим. Но за района, в който сме живели, за ситуацията, в която се е намирала България, за хората, които са се вдигнали в защита на своите съграждани от еврейски произход, това наистина е уникално.

То е и признание, което рано или късно настига човека, обществото, държавата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!