проф. Михаел Бар-Зоар
на снимката: проф. Михаел Бар-Зоар

Президентът на България Румен Радев награди израелския професор с български произход – проф. Михаел Бар-Зоар, с най-високото отличие – орден „Стара планина” първа степен за неговите изключителни заслуги за развитието на двустранните отношения между Република България и Държавата Израел и за популяризирането на спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война.

указ

Професор Михаел Бар-Зоар е роден на 30 януари 1938г. в София. Той е израелски историк, писател и политик.

Емигрира от България в Израел през 1948г. Учи в гимназията в Тел Авив и завършва икономика и международни отношения в Еврейския университет в Йерусалим. Два пъти е член на Кнесета, през 1981 – 1984 и през 1988 – 1992.

През 1965 г. е удостоен с израелската награда „Соколов“ за журналистическите му приноси.

Автор е на биографични и исторически изследвания, включително и книга (1998 г.) за спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война – „Спасение”.

Спасение

Преди две седмици проф. Бар-Зоар беше специален гост на тържеството на ДЕБАТИ.БГ по случай първата годишнина на медията.

награда

ДЕБАТИ.БГ удостои професорът с новоучредената награда за принос към България и пробългарска политика. На церемонията на 29 май президентът на Република България в периода 2012-2017г. Росен Плевнелиев и издателят на ДЕБАТИ.БГ връчиха на израелския професор статуетката, пресъздаващ мита за Пигмалион и Галатея.

проф. Михаел Бар-Зоар
на снимката: президентът (2012-2017г.) Росен Плевнелиев, проф. Михаел Бар-Зоар, издателят на ДЕБАТИ.БГ Емил Стоянов

ДЕБАТИ.БГ преиздаде книгата на проф. Михаел Бар-Зоар – „Спасение” – един от най-честните свидетелски разкази за спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война.

 

Интервю с проф. Бар-Зоар СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ може да гледате ТУК

Книгата „Спасение“ може да поръчате ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук