решаваща, реформи
Снимката е илюстративна

ЕС се задейства в отговор на намерението на САЩ да наложи вносни мита на европейски стоки. До Световната търговска организация (СТО) вече е изпратен списък от маерикански стоки, на които ЕС смята да наложи мита ако Вашингтон не изключи перманентно Блока от своя списък.

Американските продукти, които ЕС е изброил в списъка си до Световната търговска организация, са портокалов сок, уиски, тютюн, дънки, фъстъчено масло и мотори. Вносът им в Европа ще бъде обложен с 25% от 20-ти юни, ако в края на месеца Вашингтон включи и ЕС в списъка с държави, срещу които президентът Доналд Тръмп въведе наказателни мита. Те са в сила от 23-ти март в размер на 25% върху стомана и 10% върху алуминий, но до 1-ви юни ЕС остава извън ограничителните мерки.

Общата стойност на митата, които ЕС би наложил е 1,4 млрд. евро. В Брюксел все още се изчисляват щетите за европейската икономика, в случай, че Вашингтон все пак наложи наказателните мита върху европейския внос на стомана и алуминий.

Припомняме, че на срещата ЕС-Западни Балкани в София митата на Тръмп бяха една от основните обсъждани теми. Тогава председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския Съвет Доналд Туск заявиха, че са готови на преговори със САЩ за реформи в СТО ако Вашингтон изключи ЕС от налагането на мита.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук