ЕС е готов да преговаря със САЩ за реформи в Световната търговска организация в посока либерализиране на търговията през Атлантика, но само при условие, че Блокът е перманентно изключен от списъка с държави върху които Вашингтон ще наложи вносни мита. Около това твърдение се обединиха председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския Съвет Доналд Туск по време на пресконференцията след срещата ЕС-Западни Балкани.

„Ние искаме неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, готови сме да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, искаме доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни.Готови сме заедно със САЩ, ако те пожелаят, да обсъждаме реформа на световната търговска организация. И при условие, че тези изключения са постоянни сме готови да обсъдим това по какъв начин да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите и либерализацията на държавните поръчки. Няма да преговаряме с Дамоклев меч, който виси над главите ни.”, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Юнкер и Туск обаче отказаха да дадат подробности в каква посока биха вървели преговорите със САЩ. Двамата лидери бяха категорични, както са заявявали и по-рано, че ЕС остава в иранското ядрено споразумение, докато Иран продължи да спазва договореностите в него.

„Единодушно се договорихме, че ЕС ще поддържа сделката, докато Иран изпълнява условията по нея. Освен това ЕК дава зелена светлина да сме готови за действия ако европейските интереси са засегнати”, категоричен бе Туск.

Жан-Клод Юнкер допълни, че американските санкции с Иран няма да останат без отговор. По негови думи ЕК поема ангажимент да предпазва европейските предприятия, които действат на иранска територия, като се дава възможност на Европейската инвестиционна банка да посредничи при осъществяването на инвестиционни проекти с Техеран.

В изявлението си премиерът Бойко Борисов обърна внимание единствено на преговорите за Западните Балкани. По негови думи се е получил добър и конструктивен диалог.

„Аз не съм чувал толкова честно и от сърце да си говорят тези, които са „за” и тези, които са „против” присъединяването на Западните Балкани”, заяви премиерът.

По негови думи въпросът ще продължи да се обсъжда на най-високо европейско ниво.

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер също отново заявиха желанието си ЕС да работи за интеграцията на Западните Балкани. Председателят на Европейския съвет обаче подчерта, че на днешната среща не е ставало въпрос за присъединяване, а по-скоро за сближаване.

„ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани. Обсъждахме как да подобрим връзките със Западните Балкани и в региона говорим за икономически връзки, цифрови, свързаност. Подписахме „Програма на приоритетите от София“. Съгласихме се да удвоим средствата за „Еразъм +“, съгласихме се за намаляването на таксите за роуминг и по-добри условия за частните инвестиции. Програмата за свързаност не е нито алтернатива, нито заместваща програма на разширението, това е начин, да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин, така че гражданите и бизнесът да не трябва да чакат всички ползи от интеграцията с ЕС“, каза Туск.

Стана ясно, че среща в подобен формат ще има след две години по време на европейското председателство на Хърватия. И Туск, и Юнкер изразиха задоволството си от добрия разговор.

Преди пресконференцията министрите на енергетиката на България и Сърбия подписаха споразумение за изграждане на газопровод. Освен това беше подписан мемодандум между Сърбия и Европейската инвестиционна банка, както и споразумение за цифрова програма между еврокомисаря по цифрова полтика и цифрово общество Мария Габриел и лидерите на шестте държави от Западните Балкани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук