Спечелването на световната купа е мечта за всеки играч, но изработването на трофея е също много достойно занимание за една италианска компания и нейните служители. GDE „Berton“, намираща се в малък град на 30 км от Милано, има десетки години опит в правенето на трофеи и медали за най-големите футболни състезания в света, включително тези за Световното първенство.

Продуктите на компанията представляват позлатени копия на истинския трофей, който е притежание на ФИФА. Той е висок 36,8 см и тежи 6,2 килограма.

„Винаги доставяме трофея за Световната купа 4 години предварително. Вече сме предали този за 2022 година. Той ще бъде използван в международно турне за реклама на първенството. ФИФА трябва да направи предварителни приготовления, затова го доставихме тази година. Цикълът на производство на трофея продължава около 3 месеца“ – разкри Валентина Лора, оглавяваща GDE „Bertoni“.

Майсторът Пиетро, създал купата за световното първенство през 1998 година във Франция, сподели, че най-трудна е работата върху бронзовия модел на купата. За да се направи почти идентичен с оригинала, се налага употребата на лупа и внимателно проучване на всеки детайл.  Всеки направен  трофей е произведение на изкуството, смята той.

Италианският национален отбор по футбол не се класира за световните финали, за огромно разочарование на феновете, включително служителите на фирмата. Те се оплакаха, че правят трофея, но няма да видят своите с него. Все пак те се надяват на следващото първенство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук