Почти 7 от 10 гърци оценяват „вероятно отрицателно“ или „със сигурност отрицателно“ Договора между Македония и Гърция, според проучване на агенция „MRB“, проведено между 22 и 29 юни тази година сред 2000 граждани.

На въпроса: „Въз основа на това, което знаете и това, което сте чували или чели как оценявате като цяло договора?“, положителен отговор са дали само 12,8 на сто, 3,5 % казали „със сигурност положително“, 9.3% „вероятно положително“, докато 68.3% от анкетираните са отговорили отрицателно. От тях 48,4% оценяват „със сигурност отрицателно“ подписването на договора, а 19,9% – „вероятно отрицателно“.

Както съобщи кореспондентът на МИА от Атина, участниците са били помолени да дадат положителна или отрицателна оценка на някои части от споразумението, като например:

„Новото име на съседната страна ще бъде Република Северна Македония и ще се използва „ерга омнес“ – тази точка 16.2% от анкетираните оценяват положително, а 62% отрицателно.

„Гражданството на жителите на съседната страна ще бъде македонско /гражданин на Република Северна Македония/“ – тази точка 15 на сто от анкетираните оценяват положително, 64,4 на сто отрицателно.

„Езикът на съседната държава е македонски език, който няма нищо общо с езика на древните македонци“ – тази точка 19.3 % от анкетираните оценяват положително, 56,4 на сто отрицателно.

„Въз основа на Договора, БЮРМ за всички паметници и обществени сгради, които са свързани с древногръцката цивилизация ще трябва да направи съответните промени“ – тази точка 40,2 на сто от анкетираните оценяват положително, 29,9% отрицателно.

„Въз основа на Договора съседната държава ще влезе в НАТО и ще започне преговори за присъединяване с ЕС само в случай на извършване на промени в Конституцията и ратифициране на Договора и от гръцкия парламент“ – тази точка 33.6 на сто от анкетираните оценяват положително, 33.7% негативно.

„Въз основа на Договора, БЮРМ приема, че термините „македонец“ и „Македония“, които използва, нямат нищо общо с историята, цивилизацията и културата на древна Гърция“ – тази точка 28% от анкетираните оценяват положително, 48,6 на сто отрицателно.

Над 7 от 10 анкетирани смятат, че Гърция можеше да постигне по-добър Договор (75,1 на сто), че споразумението служи повече на македонските интереси (73,3 на сто), че е вредно за националните интереси на Гърция (70,5 на сто) и че в бъдеще ще създаде сериозни проблеми (68,5%).

При провеждането на проучването гражданите са били помолени да преценят позицията на гръцките политици, както от правителството, така и от опозицията по отношение на споразумението между Македония и Гърция. Правителството и премиерът, министрите на външните работи и на отбраната, лидерите на „Нова демокрация“, „Движение за промяна“, „Река“, „Комунистическата партия на Гърция“, „Съюз на централистите“ и лидерът на „Златна зора“ – всички са получили отрицателна оценка от анкетираните.

15,4% от гражданите оценяват положително правителството на Гърция и премиерът Алексис Ципрас, а 71,1% – отрицателно относно начина, по който се отнасят към въпроса.

Гръцкият външен министър Никос Кодзияс – 14,4% от гърците го оценяват положително, 71,9% отрицателно.

Лидерът на „Независими гърци“ и министър на отбраната Панос Каменос – 9,4% оценяват положително, 70,8% отрицателно.

Председателят на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис – 27 % го оценяват положително, 49,9 на сто отрицателно.

На въпроса: „Коя страна считате са реална заплаха за Гърция?“ и с възможност да изберат най-малко две от предложените отговори: Турция, Албания, Македония и България, 15,4% от анкетираните са избрали Македония, с което страната е на трето място. 87,9% от анкетираните са отговорили Турция, 33,5% Албания и само 6% – България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!