Американският президент Доналд Тръмп обяви пред канцлера на Германия Ангела Меркел своята „силна” подкрепа за НАТО, като коментира, че съюзниците на САЩ трябва да поемат по-голям дял от разходите на организацията.

 Заявих на канцлера Меркел силната си подкрепа за НАТО, както и за необходимостта нашите съюзници в Алианса да платят своя честен дял от разходите за отбрана“, коментира Тръмп.

Ангела Меркел отговори, че страната ѝ ще постигне поставените си цели за отбранителни разходи. Сигналите от германска страна са, че това ще стане постепенно до началото на 20-те години на века. Проблем за Германия не е толкова увеличението на разходите, колкото това как европейските й партньори ще реагират на увеличаването на германския военен бюджет.

Друга важна тема от срещата на двамата лидери бе споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ. Доналд Тръмп даде ясен знак, че той не подкрепя тази инициатива.

По темата за Украйна американският президент се обяви за мирно разрешаване на конфликта. Той обяви, че високо цени лидерството на Германия и Франция в регулирането на конфликта. Ангела Меркел коментира, че е наложително да се подобрят и отношенията с Русия като се намери начин за провеждане на пълноценен диалог с президента на Русия Владимир Путин.

По време на първата си официална среща двамата лидери опитаха да демонстрират приятелско си отношение. Световните медии обаче коментират, че Тръмп и Меркел са демонстрирали огромните разлики във възгледите си, което е довело до трудна за прикриване студенина между тях.

Знакова за отношенията им бе сесията за фоторепортерите в Овалния кабинет. Журналистите поискаха двамата да се ръкуват. Американският президент обаче сякаш не бе чул призивите им. Това накара Меркел да зададе въпросът на Тръмп „Искате ли да си стиснем ръцете”, като американският президент изобщо не реагира.  „Общото впечатление от тази среща беше доста студено”, коментира германският седмичник „Шпигел”. А вестник „Билд” отбеляза , че  „Тръмп не пожела да подаде ръка на Меркел на среща в собствения си кабинет”. При посрещането на входа на Белия дом и след края на пресконференцията двамата все пак се ръкуваха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук