полицейско насилие

В Румъния започна разследване на предполагаемо полицейско насилие при масовите протести срещу корупцията в правителството на левицата, в резултат на което има стотици ранени миналата седмица, заяви военният прокурор в понеделник.

Около 80 000 души – много от тях румънци, живеещи в чужбина – демонстрираха късно в петък в Букурещ, и обвиниха правителството в корупцията и го призоваха да подаде оставка.

Полицията използва водни оръдия, сълзотворен газ и палки, за да разпръсне тълпата. Повече от 450 души, включително 30 полицаи, бяха ранени и около 30 бяха арестувани, което развихри критиките срещу действията на властите.

По-малки протести последваха събота и неделя, които не бяха съпровождани от насилие. Днес се очаква нов.

„Досега получихме около 30 жалби и моите колеги интервюират ранените,“ каза прокурорът Йонел Корбу, добавяйки, че ще бъдат разпитани „всички, за които се подозира, че са действали против закона“.

Прокурорите ще анализират и видеозаписите на силите за сигурност, медиите и демонстрантите.

Полицията заяви, че нейните служители са действали „по постепенен и пропорционален начин“ срещу насилие, за което се твърди, че е извършено от десетки футболни хулигани, които се опитаха да разкъсат полицейския кордон и хвърлиха камъни и бутилки за вода при силите за сигурност.

Румънският президент Клаус Йоханис, който се отнася критично към правителството, осъди „бруталната намеса на полицията“. Той каза, че е действията на силите на реда са били придружени с непропорционално насилие по отношението на повечето демонстранти и обвини правителството, че „доведе страната в хаос и безредици“.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна понастоящем държи ротационното председателство на ЕС, също разкритикува сблъсъците, в които бе контузен един оператор на австрийска държавна телевизия.

През последните 15 години около четири милиона румънци са напуснали страната – една от най-бедните и най-корумпирани държави-членки на Европейския съюз със средна месечна заплата от 520 евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук