На снимката: Никоай Колев - Босия
На снимката: Никоай Колев - Босия

Белите стаи, в които се явяват на изпит кандидат-шофьорите са пробити. Мантрата, че те са непробиваеми не е истина. Това каза Николай Колев-Босия, който присъства на извънредното заседание на създадената по негови сигнали за корупция в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ временна комисия.

Босия гладува от 13 юни в знак на протест и с искане транспортният министър Ивайло Московски да подаде оставка и да бъде разпуснат сегашният парламент.

По време на заседанието Николай Колев поиска да не се дава думата на изпълнителния директор на ИААА Дамян Войновски, защото бил казал достатъчно лъжи и изрази нежеланието си да го слуша като заплаши, че ще напусне залата ако той говори.

„Няма защо да му се дава думата на Войновски. Той достатъчно лъга през изминалите седмици, а и вече беше изслушан веднъж“, заяви Колев.

На това Войновски реагира и каза, че в своя защита не може да не отговори на обвиненията.

„Николай Колев-Босия хвърля обвинения, които са неистини и изкривява истината. Вярно е, че в предишно заседание казах, че ИААА не са разследващ орган, но винаги, когато сме имали съмнение, сме подавали сигнали на полицията“, каза в своя защита Войновски.

Той заяви, че е завел дело срещу Босия заради това, че е казал в личния си блог, че той е лъжец. „Същото ще направя и за обвинението му, че съм корумпиран“, добави още той. Войновски подчерта, че „белите стаи“ не са пробити и че имат доказателства за всички изпити, които са преминали през тях.

Войновски добави, че по отношение на 6-мата задържани агенцията не може да ги освободи, а може само да ги накаже дисциплинарно ако съдът признае, че те имат вина за деянието, в което са обвинени.

Председателят на комисията Станислав Иванов не отговори на въпрос дали са проверени сигналите, по които тя е била сезирана да работи и да провери.

Омбудсманът Мая Манолова също присъства на заседанието.

„Бях сезирана от Николай Колев-Босия. Той поиска подкрепата ми като омбудсман. Срещах се с него на няколко пъти. Изпитвам огромна тревога за неговото здравословно състояние. Той е в гладен протест от 62 дни, както и към българските граждани, които стават жертва на войната по пътищата. 122 души са загинали от 13 юни до днес. Причините за тези трагедии са различни – част от тях са заради безотговорното отношение на шофьорите. Гражданите очакват отговорно отношение от страна на държавата и институциите“, заяви Манолова.

Тя добави, че ще поиска свикването на междуведомствена комисия, която да поиска разследване в ИААА, защото създадената временна комисия няма тези правомощия. Манолова изрази притеснение и от бавния ход, с който действа временната комисия.

При пореден опит на Станислав Иванов да даде думата на Войновски, Николай Колев-Босия напусна залата и каза, че няма да слуша престъпници, които прикриват свои хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!