Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов ще ръководи българската делегация в 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации в Ню Йорк.

Министър-председателят ще произнесе реч, свързана с основната тема на Общия дебат, която тази година е „ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества“.

В рамките на визитата премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“, организирана по инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп.

България е съдомакин на събитието.

Премиерът Борисов ще участва в срещата на върха за мира “Нелсън Мандела”.

Целта на форума е международната общност да препотвърди ангажимента си към глобалния мир, предотвратяването на конфликти, защитата на правата на човека.

По време на посещението си българският министър-председател ще проведе двустранни срещи с държавни и правителствени ръководители на държави членки на ООН, както и с представители на неправителствени организации.

Посещението на българският премиер в САЩ е между 23 и 29 септември.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, е вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

На Общото събрание на ООН всички страни – членки на организацията, имат еднакво представителство. Неговите правомощия са да наблюдава бюджета на ООН, да назначава временни членове на Съвета за сигурност, да приема доклади от други органи на ООН и да прави препоръки под формата на резолюции.

Делегациите се оглавяват от външния министър или ръководителя на правителството по време на общата дискусия, а след това от заместник-министър на външните работи или постоянния представител в ООН. Дейността се извършва по приети процедурни правила. След общите дебати (около 20 дни) точките от дневния ред се предават според тематиката в съответните комитети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук