Мика Зайкова
на снимката: Финансовият експерт Мика Зайкова

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг финансовият експерт Мика Зайкова коментира решението на правителството да увеличи заплатите в бюджетния сектор с 10%, както и следващото от това увеличение на пенсиите.

Зайкова обаче не пропусна да коментира увеличаващата се инфлация в страната, която се дължи основно на повишаването на цените на природния газ, от където следва поскъпване на електроенергията, топлоенергията и всички продукти.

„Инфлацията от 2% е добре. Счита се, че до този момент средногодишната инфлация ще бъде 2.3%, но считайте, че до края на годината тя ще се качи скокообразно, а през следващата година още толкова, защото ще се вдигнат всички цени. Това неминуемо ще създаде изключително затруднение, особено на пенсионерите, защото те чак догодина от първи юли ще имат увеличение.”

Зайкова бе категорична, че към момента инфлацията е 3,7% и тя вече е „изяла” увеличението на пенсиите от 1 юли тази година, което беше 3,8%.

Финансовият експерт подчерта, че ако инфлацията у нас продължи да се увеличава, това ще наруши един от Маастрихтските критерии, чието изпълнение е задължително за приемането на дадена страна в еврозоната.

„Да, категорично, защото там има критерии на Маастрихт. Ако нашата инфлация се вдигне над 2% един от основните критерии ще бъде нарушен.

Освен това вие забравяте, че за нас има и други критерии. Това са корупцията, реформата в съдебната система, поправките в законите, особено по отношение на несъстоятелността, прането на пари, сивата икономика, която е най-висока в България. С всичките тези неща ние трябва да се справим за една година.”

Зайкова подчерта, че докато тези условия не бъдат изпълнени, България ще си остане извън еврозоната. Тя бе категорична, че колкото и правителството да увеличава заплатите, то налива пари в „каца без дъно”. Според Зайкова за да имат ефект тези увеличения, трябва да бъдат направени много реформи.

Цялото интервю с Мика Зайкова очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!