sheikh

Шейхът не е просто богаташ. С тази титла се признават възрастта, учеността и знатността, макар и последното да не е задължително. И все пак, когато се говори за шейхове, на преден план излизат огромно богатство и скъпи автомобили. Ето и 10-те най-богати от шейховете:

10/ Шейх Сабах ал-Ахмед ал-Джабер ас-Сабах – 400 млн. долара

Управляващият емир на Кувейт заема 10-о място в тази класация. Той, обаче, ще мине напред в бъдеще, защото откакто е на трона разходите на кралското семейство законодателно са били увеличавани 6 пъти.

9/ Шейх Тамим ибн Хамад ал-Тани – 2 млрд. долара

Настоящият управник на Катар пое властта от баща си, когато бе на 33 години, и стана един от седемте най-млади монарси в света. Образованието му е британско и това обяснява защо от идването му на власт катарските инвестиции във Великобритания са огромни.

8/ Шейх Фейсал ибн-Касим ал-Тани – 2,2 млрд. долара

Терминът „самоизградил се човек“ напълно приляга на този шейх. Семейството му е далечно родствено на управляващата фамилия в Катар, но то, както и други родствени клонове, е било благоразумно отстранено от управлението, за да се избягнат преврати.

7/ Шейх Хамад ибн-Халиф ал-Тани – 2,4 млрд. долара

Шейх Хамад е управлявал Катар малко по-малко от 20 години и по негово време страната стана едно от най-богатите места в света. Интересно е, че на власт той е дошъл след малка революцийка, сваляйки своя баща.

6/ Султан Мухаммед Бин Сауд ал-Кабир – 3,9 млрд. долара

Принцът на Саудитска Арабия Мухаммед Бин Сауд ал-Кабир, 12-и син на крал Абдулазис, в миналото е обвиняван в контрабанда на редки соколи от Русия. Така е при свръхбогатите…

5/ Шейх Мохамед ибн-Рашид ал-Мактум – 4,5 млрд. долара

Пионерът на строителството на острови на палмите в Персийския залив през 2006 година подари един от островите на Михаел Шумахер. И защо не, ако като кралска особа еднолично владееш „Дубай холдинг“ и можеш да си позволиш да прахосаш за сватбата си 100 милиона долара?

4/ Шейх Мансур ибн Заид ал-Нахайян – 4,9 млрд. долара

Шейх Мансур преди всичко е известен като собственик на футболния клуб „Манчестър сити“. В своята страна той оглавява администрацията на президента и е вицепремиер. Той е и председател на „Ал-Джазира спортс“, владееща четирите спортни клуба на Абу Даби.

3/ Шейх Абдул Азиз ал-Гурар – 7,5 млрд. долара

Свето богатство той дължи на баща си – основателя на „Банка Машрек“ – третата по големина на активите банка в ОАЕ. Чрез своя корпорация ал-Гурар управлява и най-големия нефтопреработвателен завод в Либия.

2/ Шейх Мохамед Хусеин Али ал-Амуди – 14,3 млрд долара

Той е на 78-о място в листата на най-богатите хора в целия свят и втори по богатство в Саудитска Арабия. Бизнесмен от етиопски произход, ал-Амуди е и най-заможният тъмнокож човек в света. Доста титли.

1/ Шейх Халиф ибн-Заид ал-Нахайян – 18 млрд. долара

Президентът на ОАЕ и емир на Абу Даби, шейх Халиф има на свое лично разположение 18 милиарда долара. Всъщност цялото му семейно богатство е 10 пъти по-голямо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук