паметник на съветската армия

Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за постоянно задържане на 22-годишния студент по биология, който надраска Паметника на Съветската армия по повод посещението на лидера на френската крайна десница Марин Льо Пен в София е прекомерно тежко.

Съдия Мина Мумджиева, която е и зам.-председател на СГС, потвърди определението на Софийския районен съд (СРС), оставяйки младия мъж с най-леката мярка за неотклонение – подписка.

Според нея в случая няма доказателства в подкрепа на по-тежката хипотеза от текста за хулиганство в Наказателния кодекс (НК), която предвижда до 5 години затвор.

Съдия Мумджиева обаче посочи в мотивите си, че обвиняемият може да бъде разследван по първата алинея от чл. 325 от НК за обикновено хулиганство, която предвижда до 2 години затвор, пробация или обществено порицание.

В надписа: „Refugees welcome, Le Pen go home“ („Бежанци, добре дошли, Льо Пен върви си вкъщи“) съдията не намира нищо цинично, грубо или унизително съдържание.

От определението на втората инстанция стана ясно още, че студентът не е бил задържан, докато пише с черен спрей по монумента, а малко след това – на бул. „Васил Левски“.

Това станало, след като дежурната служителка във видеонаблюдението на СДВР, отговаряща конкретно за охраната на съветския паметник, е подала сигнал до близкия патрул.

След арест на младия мъж обаче в полицията не му е било извършено разпознаване по разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Това е наложило и назначаването на съдебно-техническа експертиза, която да установи дали той действително е човекът, заснет от охранителните камери в района на монумента.

И макар момчето да се признава за виновен, съдията не намира достатъчно основания да го задържи за постоянно.

Съдия Мумджиева беше категорична, че „изключителен цинизъм и изключителна дързост – такива неща няма и вие го виждате, че няма такова нещо“.

В случай, че прокуратурата продължи упорито да поддържа тезата, че извършеното от студента е особено дръзко и цинично, „ще искаме разглеждане на делото по общия ред и ще бъде в тежест на съда да прецени каква е точната квалификация – извършил ли е деянието, за което му е повдигнато обвинение“.

Паметникът на Съветската армия е обект на чести посегателства и от скоро се охранява с полиция. Ето някои от най-запомнящите се:

Пак надраскаха паметника на Съветската армия

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук