Пиер Московиси
на снимката: еврокомисарят Пиер Московиси

Европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че новият бюджетен план за 2019 г. на италианското правителство, за намаляване на дефицита му до 2,04% от БВП, все още не е достатъчен, за да получи одобрението на ЕС.

„Това е стъпка в правилната посока, но все пак трябва да кажа, че все още не сме постигнали каквото трябва. Има още мерки, които да се предприемат“, каза Московиси пред френските сенатори в Париж след последното предложение на Рим за избягване на финансови санкции от Брюксел.

В сряда италианският премиер Джузепе Конте направи предложението на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

„Техническата работа ни позволи да получим възможност за преговори, защото сме възстановили някои финансови ресурси“, каза Конте след това.

Припомняме, че ЕК отхвърли бюджета на Италия за следващата година заради предвидените големи разходи.

Проектобюджетът беше внесен за одобрение от италианското коалиционно правителство на крайнодясната Лига и антиелитарното Движение 5 звезди (Д5З).

Той включваше универсален основен доход от 780 евро за хората с най-ниски доходи, за да им помогне да се върнат на пазара на труда и щеше да остави Италия с дефицит от 2,4% от БВП.

Макар това да е под границата, определена от ЕС, в размер на 3%, официалните представители на Брюксел заявиха, че не успяват да се справят в достатъчна степен с огромния дълг на Италия, който възлиза на 130% от БВП.

Те също така заявиха, че амбициозният план за разходите се основава на прекалено оптимистични икономически прогнози за следващата година.

В случай, че не бъде постигнато споразумение, срещу Италия може да бъде задействана процедура на ЕС за прекомерен дефицит, която в крайна сметка може да доведе до глоби до 0,2% от БВП.

Мнозина в Италия не приеха тези доводи, особено след като Франция обяви, че дефицитът й ще наруши лимита от 3% през следващата година поради финансовото облекчение, което се предлага в резултат на антиправителствени протести.

Президентът Еманюел Макрон предложи тази седмица отстъпки, включително увеличение на минималната заплата и намаляване на данъците за пенсионерите с ниски доходи, което може да струва 10-14 милиарда евро на Париж.

Това би могло да доведе френския дефицит до 3,4% от БВП, вместо към 2,8% според планираното, каза министърът на бюджета Жералд Дарманен тази седмица пред сенаторите.

В сряда Московиси заяви пред „Франс прес”, че по отношение на Франция и Италия няма да бъдат прилагани различни стандарти, защото „правилата са еднакви за всички“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук