Румен Радев
на снимката: Президентът Румен Радев

Прозрачността е основният принцип, на който се изгражда доверието в изборите. Това каза президентът Румен Радев по време на дискусия на тема „Избори – прозрачност и доверие”.

Държавният глава смята, че важно на предстоящите гласувания през 2019-та – за европейски избори и за местна власт – трябва да има прозрачност и честност.

„Да има доверие в тях, да има широко представителство на българските гражданите в тези избори. Това доверие в изборите е важно за демократичното формиране и функциониране на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на самата политическата система”, каза държавният глава.

Според него има проблеми, които създават предпоставки изборният процес да бъде компрометиран.

„Такива предпоставки има и една от нашите цели е да дискутираме точно проблемите в изборния процес, да ги идентифицираме, да предложим мерки за тяхното ограничаване – и организационни, и чрез използването на съвременни технологии”, посочи той.

Радев подчерта, че затова в обществото трябва да има дебат.

„Защото най-важното, според мен, това е да има прозрачност. Прозрачността е основният принцип, на който се изгражда доверието в изборите. Там където няма прозрачност съответно могат да настъпят тези негативни процеси първо и по броенето на бюлетините в Секционните избирателни комисии, и по оформянето на самите протоколи в СИК, и по предаването и отчитането на протоколите от СИК. Като добавим и други проблеми, касаещи самото сформиране и подготовка на членовете на СИК, като добавим и начинът на формиране и актуализацията на избирателните списъци, проблемите се разширяват чувствително”, каза държавният глава.

Румен Радев предложи днес да обсъдят такива организационни мерки и съвременни технологии, които могат да доведат до по-голяма прозрачност, до по-голямо доверие, чрез видеонаблюдение в СИК.

„Също така да обсъдим защо трябва да има и по-скоро да няма втори формуляр на беловата на протокола. Организационни мерки като начина на формиране, на подготовка на членовете на СИК. Машинно гласуване, електронно дистанционно гласуване и актуализация на избирателните списъците и възможност на гражданите да проверят дали някой не е злоупотребил с техния глас”, посочи още президентът.

Радев каза, че проблемите се разширяват чувствително.

„Чувам твърдения, че в Европа няма машинно гласуване, видите ли Холандия се отказаха от него. Това са все пак повърхностни доводи. В Холандия при парламентарни избори, при избирателна активност над 80%, процентът на недействителните бюлетини е 0,4. В България, при избирателна активност над 50%, недействителните бюлетини са 5 и 6,3 процента.”

Според него това е голямо отклонение и изкривяване на изборния процес, от което произтича подмяна на съотношението на политическите сили в парламента.

По думите му причини затова могат да бъдат ниската грамотност, слабата подготовка на избирателната комисия. Той не изключи съзнателни действия, защото „има сигнали как се въздейства от членове на СИК върху бюлетини”

НА ДИСКУСИЯТА НЕ ПРИРЪСТВАХА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГЕРБ

ГЕРБ не бойкотира президента Румен Радев с отсъствието си от организираната от него дискусия на тема „Избори – прозрачност и доверие“, стана ясно от думите на депутата от партията и председател на Правната комисия Данаил Кирилов.

Според Кирилов причините за липса на представители на ГЕРБ на „Дондуков“ 2 са служебни ангажименти – той е трябвало да докладва от парламентарната трибуна гласуваните днес промени в Наказателния кодекс, а председателят на групата Цветан Цветанов е на официално посещение в чужбина.

„Аз лично разбрах за поканата в края на вчерашния ден, така че със съжаление мога да кажа, че това са причините на нашето неучастие в това обсъждане“, увери Кирилов.

От ГЕРБ не възразяват срещу това изборните правила да бъдат подлагани на широк обществен дебат, както и президентът да организира подобни форуми, но са категорични – трибуната за обсъждане е в Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!