Доц. Борислав Цеков Кадър: Нова Нюз
Доц. Борислав Цеков Кадър: Нова Нюз

Ако служебният премиер Димитър Главчев подаде оставка, няма да има нова дата на изборите, тъй като указът на президента вече е издаден. И всеки ден да се сменят министри, това не може да засегне датата на изборите, каза по Нова Нюз преподавателят по конституционно право доц. Борислав Цеков.

Така, както е разписана новата редакция в конституционната уредба, президентът действа по т.нар. обвързана компетентност с министър-председателя, т.е. трябва да утвърди решението му за промени в правителството. Диалогът между тях може да доведе и до друг тип решение, но ако премиерът е категоричен за тази промяна, президентът е изправен пред две ясни алтернативи – или да подпише указа за промените, или да освободи служебния министър-председател и цялото правителство. В тази ситуация второто би било доста екстравагантен акт, заяви доц. Цеков.

Тук няма нужда да се спестяват критиките към тези промени, но заедно с това трябва да разберем отговора на въпроса защо външният министър предизвиква президента да излезе на амбразурата и цялото президентстко войнство да брани министъра, добави той.

По думите му в конституционните промени няма ясно уточнен срок, в който държавният глава трябва да подпише или да откаже да подпише указа за промените в кабинета.

Ако президентът иска да бламира тази промяна, това ще доведе само до задълбочаване на хаоса, подчерта преподавателят по конституционно право.

Той поясни, че категорично не може да има вот на недоверие срещу служебно правителство. Народното събрание не може да гласува вот на недоверие на това правителство, защото не го е избирало, отбеляза доц. Цеков.

Той уточни още, че ако се стигне дотам служебният премиер Димитър Главчев да подаде оставка, ще има процедура за сформиране на нов служебен кабинет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук