Британският сайт „Сага” представя България и Румъния като атрактивни дестинации за туризъм.

 

България и Румъния споделят една обща граница – река Дунав. Но освен това, двете държави имат много общи неща, например историята, характерните градове, дивата природа и топлото посрещане на непознати. Всички тези неща превръщат България и Румъния в невероятни места за проучвания.

ХОРАТА

България и Румъния получават своята независимост от Османската империя през 1878г., но се бият една срещу друга по време на Първата световна война.

През ВСВ и двете са на страната на нацистка Германия, а след това и двете попадат под режима на СССР.

Известният румънски диктатор Николае Чаушеску бе свален през 1989г., а година по-късно България проведе първите си демократични избори, следвана от съседката си през – 1996г.

И в двете държави са източноправославни.

Фолклор

Те се присъединиха към НАТО през 2004г. и в ЕС – 2007г.

Наследството от комунизма трудно беше изхвърлено, но те бележат значителен икономически напредък – доста по-голям от съседите им на Балканите. Процъфтяващата сива икономика и на двете места е доказателство, че тези страни са много по-добре, отколкото показват цифрите.

България е в по-голяма близост до съседите си от полуострова и ако отидете там, ще откриете, че у българите има някаква средиземноморска нотка.

Населението на двете държави много си прилича – всички те имат големи сърца – не се заблуждавайте от предпазливата им външност. Бъбренето не им се нрави особено, така че не очаквайте поздрав в магазина, например.

Голяма част от хората, които вече са посетили България и Румъния, се връщат с многобройни разкази за гостоприемство и с нетърпение очакват да следващата си екскурзия до тези места.

Малките разговори не са често срещани, така че не очаквайте поздрав в магазин, но повечето посетители се връщат с разкази за изблици на гостоприемство, които ги карат да се върнат.

ЕЗИК И КУЛТУРА

Независимо от приликите помежду си, езикът не е една от тях. Румъния, както подсказва и името й, е била дълго време част от Римската империя. Ето защо езикът им, основаващ се на латинския, се доближава много на италианския, отколкото до българския.

В България голямо влияние оказали славянските племена. Това е причината, езикът на българите да се доближава толкова много до сръбския и руския, дори използват еднаква азбука.

Въпреки това, посетителите от чужбина ще имат проблем да намерят ангоговорящ. По-младите го владеят, защото се изучава в училище, но възрастните разбират повече руски.

Внимавайте: българите кимат, когато искат да кажат „не” и обратното за „да”.

Румънците, които живеят в южната част на страната и българите от Северна България делят една обща история, особено при фолклорната музика. Това, разбира се, има своето историческо обяснение – и двата народа са взели по малко и от римляните, и от османците.

нестинар

Поп-фолк музиката и съпровождащите я танци в България много наподобяват на ориенталските ритми.

Река Дунав по-скоро свързва двете държави, отколкото да ги раздалечава. Няма как да не ви направят впечатление сходната архитектура, земеделието и прочее.

Най-голяма е разликата в религията – българите са по-вярващи.

КАКВО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ВИДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

София и задължително катедралата „Александър Невски” и нейните златни куполи. Ако това ви е отправната точка и тръгнете да се разхождате, ще успеете да обходите почти всички забележителности в столицата на България.

Александър Невски

Градът се намира в подножието на планината Витоша, която пък предлага идеални условия за туризъм и ски.

Друго интересно място в България е Варна – един от много курорти по Черноморието. Там ще намерите много СПА центрове, включително и кални бани. Крайбрежната й алея е пълна с клубове, в които да се насладите на т.нар „чалга”, рок и разбира се – хип-хоп. Морската столица се отличава и с църквите си, Археологическия си музей и останките от Римската империя.

море

Това е приятен контраст с пренаселения курорт Слънчев бряг.

Старият град на Пловдив датира още от римско време. Амфитеатърът е само един от историческите обекти, които ви пренасят през вековете чак до цветния български възрожденски архитектурен стил.

Амфитеатър

Планината Родопи предлага идеални условия за каране на велосипеди и туризъм. Може да се потопите в местната култура, ако отседнете в някоя от местните къщи за гости.

Друга планина, която задължително трябва да посетите е Рила. Там се намира и най-високият връх в България – Мусала. Известите езера са една от най-големите красоти в страната.  Ако стигнете до там, задължително трябва да отидете и до Рилския манастир.

Рилския манастир

ХРАНА И НАПИТКИ

Румънската кухня е повлияна много от османската и римската преди това. В страната са взаимствани и интересни идеи от Унгария и Австрия. България прибавя малко балкански и средиземноморски вкус.

Едно от типичните ястия за Румъния съдържа полента и се нарича „мамалига”, а любимото месо на румънците е свинското, следвано от телешкото.

Българската кухня е сходна, но отразява голямото разнообразие на вкусове от различните райони – от топлото Черно море до студените планини.

Бялото сирене и киселото мляко са едни от най-важните продукти. Попитайте за добре известното „чеверме” – цяло изпечено агне.

кисело мляко 28

Сред типичните български ястия са кебапчетата и кюфтетата, или пък приготвения на слаб огън гювеч (задушено месо със зеленчуци).

Бирата е популярна и в двете държави, но по-голямата част от населението пие ракия.

Българското вино е едно най-вкусните и печели редица награди в цял свят. Освен това е много евтино, особено във Великобритания.

ЗДРАВЕ И СИГУРНОСТ

Единственото нещо, от което може да се разочаровате са лошите пътища и още по-лошите шофьори. Освен това в двете държави има много джебчии – особено в градския транспорт на големите градове.

Тъй като често има поставени скимиращи устройства на банкоматите, най-добре е да теглите пари от хотела си или от голяма банка.

деца

Често се срещат и бездомни кучета, които не винаги представляват опасност.

Законите за наркотици са стриктни, предлагат се и услуги тип „дринк едн драйв”.

 

За още интересни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!