Адриан Николов
на снимката: Адриан Николов

Електронното управление пести време, улеснява гражданите и ще има ефект върху прозрачността. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

„Ползите от електронно управление са в много посоки. От една страна, спестява се много време, създава се удобство и се улеснява работата на гражданите и бизнеса, благодарение на премахването на опашките и разнасянето на документи. След първоначалния шок от смяната на модела на работа, същото важи и за администрацията. Несъмнено ефект има и върху прозрачността и предотвратяването на корупцията – в електронна среда всички обмени и плащания оставят следа, а проверката и сравняването на информация в цифровите регистри е много по-лесно, отколкото на хартия”, каза Николов.

Според него има няколко пречки пред електронното управление.

„На първо място, трябва да споменем липсата на единен и последователен подход към неговото изграждане – „електронизацията“ на администрацията беше рестартирана няколко пъти, с различна визия. От тук следва и разработването на електронни услуги на парче от различните администрации, в резултат на което цялата екосистема днес е силно фрагментирана, а обменът на данни и съчетаването на различни услуги – труден. Не е без значение и инерцията в самите институции, всяка промяна е трудна, а често при електронизацията на административни процеси и услуги ползите не са видими веднага, а понякога дори след години. Длъжен съм да спомена и слабия контрол при поръчките на електронни системи (а и не само).”

И добави:

„Както вече посочих, електронното правителство не е една, монолитна структура – тъкмо обратното, то е екосистема от взаимообвързани услуги, бази данни, регистри, администрации, като те не са статични, тъкмо обратното, през цялото време се надграждат и развиват. По тази причина не можем да кажем кога системата на електронно управление ще бъде завършена, тъй като тя по определение е с „отворен край“. Отделни електронни услуги има и днес, и част от тях работят добре, но е рано да говорим за цялостна екосистема.”

Цялото интервю с Андриан Николов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!