маршал. Халифа Хафтар
На снимката: маршал. Халифа Хафтар

След провала преди седмици на мирна инициатива от страна на Египет, подкрепящ парламента в Тобрук и военния лидер маршал Халифа Хафтар, изглежда в Либия е напът ново изостряне на военната обстановка, тъй като маршалът изостави мирния тон и се закани на Турция, която поддържа правителството в Триполи. Командирът на Либийската национална армия заяви, че „турската агресия заплашва единството на Либия и стабилността в региона“, предаде телевизионният канал Sky News Arabia.

Ще изгоня колонизаторите

„Либийската национална армия (LNA) няма да отстъпи, докато всички турски нашественици и техните наемници не бъдат изгонени от Либия -заяви Хафтар – Нашата родина е в опасност, настоящето и бъдещето й са застрашени от омразен турски колониализъм. Агресията на Турция заплашва единството и стабилността на Либия в региона. Тя се стреми да контролира ресурсите и богатството на страната ни, за да се справи с икономическата криза.“

„Ние отговорихме на спешните искания на международната общност да се постигне споразумение за политическо уреждане на конфликта, но няма да позволим този период да бъде използван за прехвърляне на оръжие и наемници в Либия. Ще се борим срещу турската агресия, ще се придържаме към националните принципи и няма да отстъпим, докато турските нашественици и техните наемници не бъдат изгонени“, добави той.

Как се стигна дотук

В Либия от дълго време паралелно съществуват два изпълнителни органа: правителството на Националното споразумение (PNC) на Фаез Сарадж и временното управление, което действа в източната част на страната чрез парламента в Тобрук и военната поддръжка от Хафтар. Отпреди повече от година воюващите лагери се сражават за контрол над столицата на страната, след като Хафтар започна атака срещу Триполи на 4 април 2019 г. с цел, както той твърди, да я освободи от терористите. Кабинетът в Триполи в отговор мобилизира всички въоръжени групировки под свой контрол, като официално потърси помощ от Турция въз основа на меморандум за военно сътрудничество, подписан с него през ноември миналата година.

С помощта на сирийски бойци, докарани с турски кораби, турски безпилотни дронове и турско въоръжение правителствените части на Триполи отблъснаха офанзивата на Хафтар в Триполи и преминаха в контранастъпление, като си върнаха някои стратегически пунктове и отказаха предложението за примирие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!