Властите на испанската автономна област Каталуния въведоха от утре задължително носене на маски независимо от възможността за спазване на социална дистанция, предаде Ройтерс.

Каталуния стана първата испанска автономна област, наложила подобна мярка, заяви каталунският регионален премиер Ким Тора.

Носенето на маски на закрито и открито е задължително в цяла Испания, ако между хората не може да бъде спазена дистанцията от най-малко 1,5 метра.

Карантина в Испания

На 5 юли около 70 000 души в испанския регион Северозападна Галиция получиха нови заповеди за задължителен престой вкъщи след скока в случаите на заразени с коронавируса в региона. Има съобщения за инфекции и в кланици в Австрия.

Северозападната испанска област Галиция наложи нови ограничения за около 70 000 души след откриване на ново огнище на COVID-19.

Решението дойде ден, след като Каталуния въведе локално блокиране за над 200 000 души западно от регионалната столица Барселона, за да ограничи разпространението на коронавируса.

Хората, живеещи в Марина по северното крайбрежие на Испания в района на Луго, няма да могат да напускат района от полунощ днес до петък, два дни преди регионалните избори на 12 юли.

Регионалното правителство заяви, че хората ще могат да се движат, но само тези, които трябва да пътуват за работа, ще могат да напуснат или да влизат в района.

Регионалният министър на здравеопазването Исус Васкес Алмуина заяви на пресконференция, че най-големите огнища са свързани с няколко бара в района. Регионалните здравни власти заявиха, че сега в Галиция има 258 случая, от които 117 са в Луго.

Капацитетът в баровете и ресторантите ще бъде намален до 50% и хората ще трябва да носят маска за лице, дори ако са на открито по плажовете или на басейни, заявиха властите.

Испанците претърпяха едни от най-тежките ограничителни мерки в Европа в продължение на три месеца от март, тъй като страната претърпя една от най-тежките загуби от коронавируса – поне 28 385 жертви и над 250 000 заразени

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!