Михаил Екимджиев
На снимката: Адв. Михаил Екимджиев

Българските дела в Страсбург са в целия спектър на Конвенцията за защита на правата на човека – като се започне от прекомерна продължителност на задържането под стража и домашния арест и се стигне до някои нови нарушения, които все по-често Европейският съд констатира. Новата тенденция е за увеличаване на делата по конфискационните закони, които бяха сътворени от юристи на ГЕРБ под прикритието за борба с организираната престъпност и с политическа корупция, а години наред служеха за саморазправа с партийни опоненти и с бизнесмени, които не бяха особено „разговорчиви“.

Това заяви в интервю за ДЕБАТИ адвокат Михаил Екимджиев, който има дългогодишен опит в областта на международното право и от години води дела в Европейския съд в Страсбург.

Големият дефект в конфискационните закони е, че понякога проверката се връща 15-20 г. назад, а в този период хората не са били задължени да пазят повече от 5 г. документация и се налага да доказват всички стари доходи, включително дарения от кръщенета, сватби и др., за да оправдаят приходите си, твърди още адв. Екимджиев.

Специално за ДЕБАТИ той коментира какво е развитието на делото на Елена Йончева, която бе обвинена за пране на пари във връзка с КТБ. Българската прокуратура поиска имунитета й, но Европейският парламент го отхвърли. Впоследствие тя  подаде жалба срещу България в Европейския съд.

Какви са новите тенденции в жалбите от България пред ЕСПЧ; Има ли повече жалби от фирми, отколкото жалби от физически лица и какво е развитието по делото на Елена Йончева срещу България – четете цялото интервю с адв. Михаил Екимджиев на ДЕБАТИ.БГ ТУК.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук