На снимката: Емил Георгиев

Основният формален повод за „Шествието за парламентарна република в ЕС и НАТО“, е поведението на президента Румен Радев при връчването на втория мандат, каза в специално интервю за ДЕБАТИ.БГ. адв. Емил Георгиев, член на Инициатива „Правосъдие за всеки“ (ИПВ), която е организатор на събитието.

„Президентът, в рамките на конституционно предвидена процедура, словесно застраши съставянето на правителство с този мандат. Той отправи „препоръка“ да не бъде реализиран мандата, защото бил дискредитиран. Вярно е, че президентът може да прави политически изявления, има решение на конституционния съд в тази насока, но е вярно, и че президентът се е клел да спазва конституцията, а едно от неговите задължения по конституция е да способства съставянето на изпълнителна власт. Считам, че Радев, ако не я прекрачи, то настъпи с обувката си червената конституционна линия, което не бива да прави“, каза адв. Георгиев.

Според него това е основание да припомним на обществото, че страната ни е парламентарна република, а не президентска, и че властта в България, особено изпълнителната власт, е функция на парламентарното управление и на онези, които сме избрали в хода на парламентарни избори.

Другият повод за организираното шествие е изключително грозния вандалски акт срещу сградата на представителството на ЕС в България.

„Ние смятаме, че страната ни има своето достойно място в ЕС, а заради политически недъзи ние стоим в периферията на ЕС. Но това може да се промени. Смятаме, че страната ни има своето място и в НАТО, с оглед на изключително сложната геополитическа обстановка, в която се намираме. В страната ни има достатъчно мнозинство, което споделя тези виждания, и което чрез гласуването си в различни избори доказа, че трайно е на страната на ЕС и НАТО. Ако някой го е забравил, или съзнанието му се е размило във времето, това ще бъде един от поводите да го покажем и да докажем, че това е положително за нашата страна, че в никакъв случай не са верни опорките, които непрекъснато се отправят срещу участието на България в ЕС и НАТО, и че да бъдеш там е по-добре, отколкото да бъдеш извън тях“, допълни Емил Георгиев.

И припомни, че „Шествието за парламентарна република в ЕС и НАТО“ започва тази вечер в 18.30ч., на фонтана на президентството, където ще има озвучаване, речи и обръщения. В 19.30 участниците ще поемат от президентството към „Орлов мост“, където около 20.30ч., съобразно съгласуването със Столична община и МВР шествието ще приключи.

Направи ли се още една крачка към правосъдната реформа? Има ли оптимизъм, че ще имаме по-добра и по-смислена правосъдна система? Защо този път ГЕРБ са съгласни за реформа в правосъдието? Добре ли създаването на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в предложения вариант – четете утре в цялото интервю с адвокат Емил Георгиев за ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук