Николай Хаджигенов е юрист по образование. Работи като адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“. От лятото стана известен като част от т.нар „Отровно трио“, което се превърна в основно ядро на антиправителствените протести. Като част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Хаджигенов си спечели депутатско място в 45-ото Народно събрание.

Господин Хаджигенов, от четвъртък наблюдаваме острите реакции на Мая Манолова и Татяна Дончева по повод Вашето изказване, че при сформиране на правителство на малцинството „Изправи се!Мутри вън!“ би приела подкрепа от БСП. С какво си обяснявате тази крайна позиция спрямо Вас, при положение че казахте нещо, което е напълно рационално и разбираемо?

Те се изказаха напълно неподготвени. Дори нямаха представа за какво става въпрос – не са чели и не са гледали интервютата, а някой им е казал. След това следва една много емоционална реакция, която по принцип е грешна, а в политиката е два пъти по-грешна. Нямам представа защо реагираха така, но нямам намерение да поучавам някого. Не съм дошъл в политиката да играя игрички, а за да водя битка, която водя самостоятелно 15 години като граждански активист. Не ме интересуват нито политическите игрички, нито политическото говорене. Излизайки от частния бранш, аз знам, че трябва да свърша работа сега и веднага, не утре или в другиден. Трябва да приключим с диктатора и диктатурата на Борисов и да се справим с икономиката.

Ще дам пример с Италия – при цялото си воюване помежду си, в момента политическите партии са обединени около една обща цел и съставиха правителство начело с Марио Драги. Политиците се загрижиха за хората и то не само по телевизията, а започнаха да предприемат конкретни действия. Това трябва да направим ние – да помислим как да се обединим и да приключим с диктатурата и да започнем да градим.

До техния брифинг вчера очевидно бяхме заедно, те имаха емоционална реакция, а емоционалните реакции никога не са рационални. Вчера разбрах абсурдни неща, например, че има парламентарна група, която се казва Мая Манолова и в която тя решава какво се случва и кой къде ще е депутат. Това е коментар от типа селски пазар. Чисто правно парламентарна група все още няма. Макар и формално коалицията ни приключи на 4-ти април, все още няма парламентарна група, няма изказване на цялата коалиция.

Показахме, че сме готови да свършим трудната и мръсна работа и да поемем отговорност за действията си, показахме и пътя. Трябва да покажем на хората, че не сме там да играем игрички. Това, което обещахме по площадите „Мутри вън”, е да приключим диктатурата на Борисов и Гешев.

Според Вас кое ще надделее – желанието да бъде демонтиран моделът Борисов или нежеланието за съвместна работа с БСП и ДПС?

Никога не е ставало въпрос за съвместна работа с БСП и ДПС. Ние няма да правим нищо с тях. Единственото, което бихме направили е да вземем техните гласове, ако те решат да ни ги дадат в името на отстраняването на диктатурата. Т.е да направим нещо смислено за България, нищо повече или по-малко от това.  Другите извънпарламентарни партии изпитват известна идеологическа „гнусливост”, която за мен е неразбираема. Сега не е моментът за това. Може да си позволим идеология, когато имаме свободна, демократична и правова държава. Именно затова и ние сме в парламента – за да върнем тези неща на мястото им. Не се иска да взимаме идеологията на БСП, не се иска да взимаме нищо от ДПС, освен евентуално гласовете им, които ще вземем и ще ползваме само за това и за нищо друго. Не виждам къде е проблемът. Разбирам, ако опозицията разполагаше с достатъчно гласове, за да състави стабилно мнозинство – да направи каквото и да е. т.е 121 гласа, разговорът би бил съвсем различен. Аз съм реалист и тези неща ги говоря от лятото на миналата година. Не става въпрос за коалиция с БСП и ДПС.

Например Корнелия Нинова, бита и унижена на изборите, представител на огромна партия, сама предложи да даде гласовете за отстраняването на ГЕРБ – какво по-хубаво от това?

Допускате ли, че е възможно да бъде съставено правителство между ГЕРБ, ДПС и части от формацията на Слави Трифонов?

Теоретично е възможно, на практика – не. На първо място ДПС са най-опасният и умен политически противник. Те дадоха достатъчно заявки последните месеци, че странят от ГЕРБ. Дори бившият им съучастник разбра, че са токсини и трябва да отидат на боклука.  По-скоро предвиждам, че ДПС биха гласували за правителство, насочено срещу ГЕРБ. За хората на Слави не мога да гадая. От екипа, който съставиха, познавам малцина, но са правилните хора. За жалост, вече влизаме от едната крайност в другата – от включване на живо на Борисов през половин час във „Фейсбук” до продължително мълчание. Това е и причината, заради която взех инициативата вчера (бел. ред. в четвъртък). Все някой трябва да каже какво се случва или какво смятаме ние, че трябва да се случи. Защото като се мълчи хората си мислят, че се въртят игрички или „политически покер”. Ако зависи от нас нещата ще се решат максимално бързо. В политиката, както и в живота, трябва да се поемат рискове. Всеки ден забавяне означава още един ден Борисов и ГЕРБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук