Марин Марковски
Адвокат Марин Марковски

Задържането на адвокати, което напоследък зачести, е с цел да се подрие авторитетът им. Още от социализма е изграждан образ на адвоката като мошеник, който не отговаря на истината, заяви адвокат Марин Марковски в интервю за „Дебати.бг“. Лошото е, че не се реагира срещу пресилените задържания на адвокати, сподели той.

„Действително напоследък има адвокати, които са задържани. Това нещо е много опасно. Когато преди задържаха адвокати, се събирахме по 800 човека вътре в залата, без да крещим и да вдигаме лозунги. Само с присъствието си внушавахме респект на съда. Години наред не е имало задържани адвокати. Адвокати са били задържани за дребни нарушения. Никой адвокат няма задържан за убийство. Имаше един, на когото аз бях адвокат и го оправдаха, защото двама души бяха тръгнали да го убиват с камъни и да го давят в една река. Това тогава беше единственият казус със задържан адвокат. Това, което сега, за съжаление, се получава, е желание да се покаже, че адвокатите не са толкова авторитетни. Задържането под стража е само с цел да не се отклони. Може да има някакво основание, но докато не влезе в сила присъда, всеки е невинен и никой адвокат, след като му бъде повдигнато обвинение, няма да се крие. Така че това нещо е много опасно. Тук има вина и Адвокатския съвет, защото редно е в такива случай председателят да отиде при главния прокурор, не за да се меси в събирането на доказателства, тъй като това е работа на прокурорите и следователите, но с авторитет да застане и да каже: не бива да се задържат адвокати, защото орезиляването на адвокатурата е удар по демокрацията – заяви Марковски.

Той самият призна, че не се притеснява от проблеми с прокуратурата, защото всичките му изявления са в съответствие със закона. Марковски коментира още, че когато съдии проявяват неуважение към адвокатите, това се отразява най-много на интересите на доверениците им. Адвокатът подчерта, че това все пак не е често явление в България и се наблюдава само при отделни съдийски състави.

Според Марковски в случаите, когато прокуратурата прави някои предварителни изявления по неприключени дела, това не нарушава работата на съда, който в крайна сметка ще отсъди не по медийни изяви и твърдения, а според доказателствата. По думите му това не би трябвало да влияе и на работата на адвокатите.

Марковски не одобрява появилото са напоследък противопоставяне между Съюза на съдиите и главния прокурор, по думите му прането на „кирливи ризи“ не е добре да става толкова публично.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук