Радостни привърженици на Джо Байдън на митинг по случай победата му

Демократът Джо Байдън вече е избран за президент на САШ, след като бяха нужни дни, докато резултатите излязат от ключовите щати на предизборната битка, докато Пенсилвания не го избута над необходимия праг от 270, като му осигури победа, съобщава „Евронюз“.

Но сега, когато той победи, какво ще означава това за Европа и за неговия победен републикански опонент Доналд Тръмп?

Как ще се отрази фактът, че Байдън е президент, на европейците?

Байдън ще поеме кормилото на най-мощната армия в света, какво ще прави с нея?

Отбрана: потвърждение на стари съюзи

Неговата администрация вероятно ще повтори много от двупартийните призиви, отправяни в продължение на десетилетия, за по-голямо споделяне на тежестта в контекста на различните съюзи между САЩ и други държави, каза Ребека Лиснер, учен от Центъра за изследвания на сигурността в САЩ, пред „Юронюз“.

Тя също така се надява да види повторно утвърждаване на традиционните съюзи, заедно с усилията за тяхното модернизиране, така че те да бъдат „по-малко като реликви от студената война и по-скоро като вида международни инструменти, от които се нуждаем, за да се защитим срещу пълния спектър от предизвикателства пред сигурността в света през 21-ви век, много от които не са изрично военни по своя характер.“

Байдън говори в статия във „Форин афеърс“ за провеждането на срещата на върха на демокрациите през първата му президентска година, и Лиснър коментира, че той предлага по-малко автономен подход от Тръмп и дава приоритет на „демократичните съюзници и партньори“, които „отдавна са в центъра. на американската външна политика „.

Околна среда: връщане към Парижкото споразумение

Демократите проведоха кампания с конкретни политически идеи, включително тези за справяне с климатичната криза, така че имаме добра представа за това, което обещава администрацията на Байдън.

Като първи символичен жест към съюзниците на страната и останалия свят, Байдън обеща да се присъедини към Парижкото споразумение възможно най-скоро.

Второ, Байдън вероятно ще се стреми да възстанови защитите и да изработи политиките, съществуващи при предшественика на Тръмп, Барак Обама.

За да направи това, Байдън обеща да похарчи 2 трилиона долара (1,7 трилиона евро), за да се справи с кризата с крайната цел на страната да достигне нетни въглеродни емисии до 2050 г.

Търговия: Не идва краят на търговските войни

Въпреки че можем да очакваме промени в търговията между САЩ и ЕС, Байдън няма да сложи край на търговските войни, каза за „Юронюз“ Едуард Олдън, експерт по търговска политика в САЩ и старши член на Съвета по външни отношения.

Въпросите, които ще останат „много, много трудни“ при Байдън, включват цифровите данъци, тъй като демократите са по-големи длъжници на цифровите гиганти в Силициевата долина, като „Гугъл“ и „Фейсбук“, отколкото републиканците, добави той.

Конфликтът „Боинг“ – „Еърбъс“ не изчезва. И ако погледнете платформата на Джо Байдън, той обещава най-агресивната политика в стил „купувайте американско „, която някога сме виждали от президент.

Ще се оттегли ли тихо Тръмп?

И двамата кандидати имат право да поискат преброяване в повечето случаи, ако резултатът в дадено състояние е твърде близък.

Кампанията на Тръмп заяви, че ще поиска преброяване в Уисконсин и заведе дела в щатите Пенсилвания, Мичиган и Джорджия.

Съдии в Джорджия и Мичиган бързо отхвърлиха исковете там – още в четвъртък.

Някои от исканията на екипа на Тръмп призовават само за по-добър достъп на наблюдателите на предизборните кампании до местата, където се обработват и преброяват гласовете. Съдия в Джорджия отхвърли иска на президнтската кампания там по-малко от 12 часа след завеждането му. И съдия от Мичиган отправи дело срещу Тръмп дали достатъчен брой републикански застъпници имат достъп до бюлетините на задочно гласувалите.

Адвокатът на Байдън, Боб Бауер, заяви, че съдебните дела са законово „безоснователни“. Единствената цел, каза той, „е да се създаде възможност за изпращане на фалшиви съобщения за случващото се в изборния процес“.

В крайна сметка подобни решения могат да бъдат обжалвани пред Върховния съд на САЩ, както на изборите през 2000 г. във Флорида, когато имаше спор за преброяване на гласовете между Джордж Буш и Ал Гор.

Правната стратегия на кампанията на Тръмп тук е безпрецедентна

„За първи път в историята на САЩ кандидатът се противопоставя на гласове, които иначе биха били законни, само защото са получени след деня на изборите, дори ако пощенският знак показва, че гласуването е подадено по-рано или по-късно. в деня на изборите“, каза пред „Юронюз“ Норман Уилямс, професор по конституционно право в университета Уилямсън.

Бившият изпълняващ длъжността шеф на кабинета на Тръмп заяви, че очаква той да се кандидатира отново за избори през 2024 г.

„Не обича да губи“, каза Мик Мълвейни, говорейки на уеб сесия, организирана от Института за международни и европейски въпроси в Дъблин.

Какво се случва след това?

По време на периода между изборите и встъпването в длъжност на нов президент на САЩ, обикновено около 75 дни, отиващата си администрация информира наследника си в законно упълномощен преход по важни въпроси на националната сигурност, външните работи и други въпроси. .

Тя също така помага на новоизбрания президент да взема решения относно персонала на високопоставени служители. Байдън ще запълни около 7000 длъжности в изпълнителния клон; за първите 1200 най-важни, включително държавният секретар и секретарят по отбраната, се изисква потвърждение от Сената.

Денят на встъпване в длъжност е насрочен за 20 януари 2021 г., когато избраният президент и избраният вицепрезидент полагат клетва и встъпват в длъжност. Байдън избра сенатора от Калифорния Камала Харис за свой вицепрезидент.

Тръмп породи съмнения дали ще се ангажира с мирен трансфер на властта, често избягвайки въпроси по темата, но американските медии съобщават, че неговата администрация работи с екипа на Байдън, за да се подготви за сдаването.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!