Адв. Михаил Екимджиев.

Адвокат Михаил Екимджиев призова депутатите да прекъснат отпуската си и спешно да вкарат в законите промени, които да криминализират действия, целящи да унижат човешкото достойнство. Те прекъснаха отпуската си, но в предложенията за промени в НК няма такива текстове.

„Те правят това, което е най-лесно. А най-лесно е на коляно да се увеличат наказанията за телесните повреди, без да има никакви доказателства, че размерът на наказанията е проблем“, каза Екимджиев пред БНТ.

Известният адвокат и правозащитник припомни и колко пъти е изменян Наказателният кодекс за пътните произшествия, но всъщност нищо не се е променило досега.

Много изследвания доказват, че само увеличаването на наказателната репресия без превенция, без по-общи политики и без търсене на генерално решаване на проблемите – не работи, каза той.

„Ще се увеличат наказанията. Но какво ще се случи, ако такъв изверг като този в Стара Загора утре, вместо да реже приятелката си, реши да държи някого гладен и без вода, или да го провеси от балкона? Остригването на косата не е телесна повреда – значи ли, че и то ще остане безнаказано? Или полицаят, който правеше еротични снимки на момиче зад колоните на МС по време на протестите преди 2 години – той няма да понесе отговорност от увеличените наказания“, каза Екимджиев и призова:

Трябва да се криминализира всяка проява на изтезание, на нечовешко и унизително третиране, независимо дали остава трайни белези по кожата, независимо дали е телесна повреда. Когато има действия, целящи да унижат човешкото достойнство, да предизвикат страх и срам, те трябва да бъдат наказвани.“

Екимджиев заяви, че е работил по такъв законопроект, който е предложен от омбудсмана Диана Ковачева.

Но според него подобни текстове няма да бъдат въведени: „Лобито на МВР не иска такива текстове да бъдат въведени, защото това ще криминализира полицейското насилие. Защото такъв тип третиране рутинно и системно се прилага в полицейските управления. Има и партии с патриархални разбирания, които внушават тезата, че мъжът трябва да е господар в отношенията с жената и може да малтретира по-слабия – жена или дете“, обясни адвокат Екимджиев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук