Петър Славов
на снимката: Петър Славов

С този ход властимащите печелят едни 6-7 месеца, като по всичко изглежда, че това е основната им цел. Това каза специално за ДЕБАТИ.бг адв. Петър Славов, коментирайки предложението на премиера Борисов за внасяне на нов проект за Конституция.

„При подобен проект сегашната Конституция предвижда да минат поне 2 месеца преди той въобще да бъде разглеждан в Парламента. Тоест виждате, че във времето почваме да се отдалечаваме от днешния ден. Първо, че трябва да бъде внесен проектът, след това от момента на внасянето му вече трябва да минат още 2 месеца преди той да бъде разглеждан, а в хода на разглеждане и обсъждане никой не може да каже колко месеца още ще минат в така наречените дебати. След което проектът трябва да се приеме с мнозинство от 2/3 от народните представители и ако това решение бъде прието с 2/3 мнозинство, то насрочването на изборите е в 3-месечен срок. Или една проста аритметична сметка показва, че е много вероятно всъщност тези 6,7 месеца до редовните парламентарни избори в този период да изтекат, независимо дали в края на краищата този проект за нова Конституция и свикване на ВНС ще бъде подкрепен и дали това ще се случи.”, каза Петър Славов.

Адв. Славов припомня обаче, че инициативата за свикване на ВНС не е на премиера:

„Преди всичко трябва да припомним, че инициативата за правене на предложение за свикване на  Велико Народно събрание може да идва от ½ от народните представители, респективно и от президента, но не и от премиера на Република. Така че очевидно може би се има предвид, че народните представители от ГЕРБ, заедно с партньорите им от ОП, ще предложат такъв проект. Простата аритметична сметка показва, че те заедно няма 120 народни представители – те имат около 116 депутати в Парламента общо, тоест няма да им бъдат достатъчно гласовете дори да предложат проекта.“

Предложенията така бяха нахвърляни, че при един по-внимателен прочит се вижда, че като че ли не са мислени сериозно и че те са набързо подготвени, за да се печели време, това обаче не е действието, което очакват и искат протестиращите и даже смятам, че ще има доста силна гневна реакция, посочва още Петър Славов.

Цялото интервю с адв. Петър Славов очаквайте по-късно днес в рубриката „Интервю” на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!