Емил Георгиев
на снимката: Адвокат Емил Георгиев

Прокуратурата е най-грижливо избягваната тема от настоящото управляващо мнозинство и от премиера.

Това заяви в интервю специално за ДЕБАТИ.БГ адвокат Емил Георгиев от Инициативата „Правосъдие за всеки”.

От неправителствената организация са категорични, че фигурата на главния прокурор изобщо не е необходима в българския контекст тъй като „стои малко изкуствено на фона на цялата структура на прокуратурата”.

На практика функциите на главния прокурор могат да се изпълняват от колегиален орган, както е в много други страни, например в Белгия и Нидерлания, посочи адвокат Емил Георгиев.

„Това, което Борисов предлага два пъти да се отчита в парламента годишно това и в момента го има и с нищо нещата не се променят…..Промяна щеше да има ако каже например има механизъм при неприемането на доклада на главния прокурор от парламента това автоматично да води да кажем до неговото предсрочно отстраняване от мандат. Това би било някакво нововъведение, но очевидно той няма смелостта да засегне тази тема”.

Адвокат Георгиев се усъмни в думите на правосъдния министър Данаил Кирилов, че предложените в петък промени в съдебната система  са готвени от години.

„Ако още от 2014 година се работеше над тези неща аз не виждам изобщо защо през 2015 година, когато се изменяше Конситуцията те тогава не влязоха. Припомням, че тъкмо ГЕРБ с гласуванията си през 2015 година всъщност торпилира тогавашната макар и минимална реформа и я превърна в гротеска, в една имитация на реформа”, допълни адвокат Георгиев.

Цялото интервю четете по-късно на сайта ДЕБАТИ. БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!