Проф. Лъчезар Аврамов

Професор Лъчезар Аврамов е доктор на физическите науки. Бивш директор на Институт по електроника на БАН, създател на лаборатория “Биофотоника” и Националния център по Биомедицинска фотоника.Автор и съавтор е на над 200 научни публикации в областите на биофотониката, квантовата електроника, оптичната спектроскопия, фотобиологията, биофизиката, радиоелектрониката, наномедицината. Той е единственият български учен, номиниран за Наградата на ЕС за върхови научни постижения „Декарт“ за изследвания в областта на фотофизиката на рака.Преди дни написа отвореното писмо на учените до управляващите в подкрепа на протестите в страната и с искане на оставка на правителството и главния прокурор.

 

Как посрещнахте обръщението на премиера Бойко Борисов?

Това е поредният тарикатски трик, с това нищо няма да се постигне, освен това хората, на които би било възложено да разработят всички тези документи, материали, те не са годни, доказаха го вече в последните години. Така, че според мен г-н Бойко Борисов, който е един хитър човек, прави опит да си продължи управлението и да отклони вниманието.

Мислите ли, че това обръщение ще отслаби  протестите?

Дълбоко се съмнявам. Всъщност част от протестиращите повдигат идеята за Велико народно събрание и нова Конституция, но според мен почти всички сериозни проблеми, могат да се решат от едно обикновено народно събрание, само че не това, а от едно народно събрание, което би било избрано при едни много бързи извънредни избори.

Проф. Аврамов, преди дни учените от БАН излязохте с отворено писмо с искане на оставка на правителството. Какво Ви възмути точно в този момент?

Всъщност възмущението не започва точно в този момент, възмущението трае години наред, но масовия граждански в началото протест, сега неподчинение ни задължава. Ние като част от интелигенцията на страната да вземем отношение. Иначе нищо ново. Ние много добре знаем отдавна, че всъщност това управление е преминало всякакви норми на правни, даже на цивилизационни отношения и всъщност управлението на държавата е сведено до управлението на една банда. Винаги, когато има някакъв проблем било социален, било синдикален, екологичен, здравен. Всичко опира до решението на Бойко Борисов. Това не е управление на европейска държава. На това нещо трябва да се сложи край, защото самият механизъм на функциониране на държавата генерира корупция, генерира наслояване на най-важните постове в държавата с некомпетентни, продажни, корумпирани хора. И това нещо вече мина всякакви граници. Освен това отделно държавата се държи като неевропейска. Още от самото стъпване на България в Европейския съюз ние сме приели, че това е едно общество, построено върху знание. А какво наблюдаваме? Нашата държава е построена върху незнание, върху некомпетентност. Например по отношението към науката и в частност към Българската академия на науките. Има си европейски критерии, които аргументират какъв процент от БВП трябва да бъде насочен към наука и иновации, за да може държавата да бъде европейска и цивилизована. Европейската цел 3%, а ние се въртим тука между 0,3% и 0,4% при това съмнително разпределящи се пари и това нещо ни превръща в заден двор. Освен това се изгражда такава система, че и малко останалите високо квалифицирани хора напускат държавата и работят за други хора. Нищо, че това са наши съюзници и наши роднини в Европейския съюз. Това управление организира едно дългогодишно изтичане на интелектуален капитал, на идеи, на хора и на генетичен материал. Всъщност тези хора унищожават държавата.

 

Говорите за управленски произвол и корупционни практики. Вие лично сблъсквали ли сте се с тях?

Разбира се, че съм се сблъсквал. Самият аз не се поддавам на корупция обаче са ми предлагали. Например Министерството на здравеопазването т.нар „медицински одит”. Значи неколкократно. Понеже аз освен, че бях доскоро директор на Института по електроника, също до скоро бях и ръководител на лаборатория „Биофотоника”, още преди 15 години създадохме един медицински център, в който постижения, апаратура, методи на Института по електроника се внедряват в практическата медицина. И медицинският център подлежи на контрол от администрацията, това са най-ярките примери от моя личен опит. Неколкократно са ми предлагали да си платим спокойствието, държавни служители. Но това около мене е на всяка крачка. Да се узакони строителство, строежи да се узаконят, да се получат документи, навсякъде се иска от малък до голям подкуп. В течение съм как се провеждаха конкурсите по оперативна програма ”Наука и образование”, кой получава големите проекти. Всичко мирише отвсякъде на корупция и на разруха.

 

Говорите за оредяване на специалистите във всички области и за образование в безизходища. Наистина ли няма изход?

 Въпреки че не съм дълбок песимист си мисля, че вече е премината червената линия, когато изходът е съмнителен. Аз участвам отдавна в работата на Комисията по образование и наука в Народното събрание. И последните пет, може би и повече години, неколкократно съм предупреждавал, че политиката, която се води ликвидира квалификацията на хората. В момента не можем да намерим кандидати за докторантури. Аз съм физик и работя в една много динамична област, която се нарича биомедицинска фотоника, където научното познание много лесно може да се превърне в методи за лечение на хора, за диагностика, при това при най-тежките заболявания. От няколко години няма докторанти, няма кандидати за докторантура. Освен това миналата година при изготвянето на бюджета направих едно специално изследване за размера на докторантската стипендия в България, в Европа и в Америка. Навсякъде докторантската стипендия се равнява на средната работна заплата за съответната държава или за съответната област. А тук при минимална работна заплата от 610 лева докторантската стипендия е 550 лева, значи това е уникално, това е за рекордите на Гинес. Това означава, че в един научен институт не можете да назначите чистачка на по-малко от минималната работна заплата, но докторант можете. То и затова няма кандидати разбира се. Цялата политика е насочена към ликвидация на интелектуалния потенциал, това означава на държавността.

Обезличен ли е научният труд у нас?

Разбира се ниското заплащане води до обществената оценка, никой не уважава човек, който проси. Това нещо е ясно отдавна. Обезличаването вследствие на отношението на държавата към науката въобще като човешка практика. По този начин се стимулира износа на интелектуалния и генетичния дори продукт и остават хора, които не стават за нищо и търпят някакви мизерни залци, кой ги уважава, никой не уважава такива хора. Освен това за хората от моето поколение, които досега все пак възпитаваха, обучаваха те минават в пенсионна възраст и към края на живота си, след още няколко години, дори да се промени политиката няма да има кой да учи хората, това важи и за учителите всъщност. Учителите са масово след пенсионна възраст. При лекарите и медицинските сестри е огромен проблемът, не само, че няма кой да ги обучава, а няма и кой да ни лекува. И сега тази криза с Ковид-19 всъщност може да се превърне в огромна катастрофа, не поради това, че е кой знае колко сериозно заболяването, поради това, че няма кой да лекува болните.

Вие като представител на интелигенцията как оценявате протестите?

 Оценявам ги много високо и при такъв тип мафиотско управление това е единственият начин да се получи промяна. Защото тези хора, които управляват, те дори не разбират всичко това, което си говорим с Вас. Виждате как министър-председателят се разхожда с една кола и казва аз направих туй, аз направих онуй. Значи гражданското неподчинение съществува като регламентирано в правната теория и това означава нарушаване на закона, когато вече властта е нарушила толкова закона, че просто други механизми няма. Аз съм от това поколение, което не може да седи и спи по палатките, но виждате и като автор на текста на отвореното писмо и като участник в интервюта полагам усилия да се постигнат целите на протеста. Значи тези хора- правителството и главният прокурор, който всъщност е издънка на тази мутренско-олигархична система на управление трябва да си отидат и не само да си отидат, ами да не участват в следващите избори, а да участват в следствието, което ще разглежда техните действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!