емил велинов

Адвокатът на 16-годишният ученик от Пловдив, Емил Велинов съобщи, че родителите сами са подали сигнал на службите.

„Бащата и майката на момчето забелязали, че то се държи по-странно, отколкото преди това. Има променено поведение. Притеснени от този факт започват да търсят причината. След проведен разговор между майката, бащата и момчето, установяват, че той чрез телефона си и сайтовете кореспондира с хора, които прокуратурата твърди, че са от ИДИЛ. Родителите притеснени от това, започват разговори с него, променят начина си на поведение спрямо детето, взимат му телефона и започват да провеждат сеанси при психолог. Бащата решава да се обърне към службите, защото и той не е човек, който може да се справи сам”, разказа той.

От понеделник с момчето ще се занимават инспектори от „Детска психологическа стая”. Прокуратурата обаче ще протестира това решение с мотива, че с ученика трябва да се работи в изолирана среда.

По повод на протеста на прокуратурата срещу решението на съда, адвокатът каза:

„Изолацията ще навреди на психиката на детето повече, отколкото ще му помогне. Достатъчно е човек да осъзнае това, което е сторил, да се опита да го преодолее и да не се връща към него”, каза той.

Адвокат Велинов заяви, че момчето не е имало намерение да извърши атентат.

„За мен няма реални данни за подготвян терористичен акт. Детето е абсолютна жертва на интернет“.

Бившият директор на ДАНС в Пловдив и експерт по антитероризъм Ангел Стоев заяви пред Нова телевизия, че опасност от подобни действия има в бъдеще.

„Хората трябва да бъдат по-внимателни, така че да не стигаме до тежки мерки, свързани с антитерористичната защита, а с едно по-голямо внимание от страна на обществото и на хората да се предпазим от атаки”, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!