игор додон
На снимката: президентът на Молдова Игор Додон

Конституционният съд на Молдова на заседание в неделя временно отстрани от длъжност президента Игор Додон. За временно изпълняващ длъжността е назначен министър-председателят, който трябва да разпусне Парламента и да определи дата за предсрочни избори.

Президентът Игор Додон смята, че решението на Конституционния съд относно временното прехвърляне на правомощията на държавен глава на премиера Павел Филип е насочено към по-нататъшна узурпация на властта.

„Това е отчаяна стъпка – да се използва контролирания Конституционен съд, за да се присвои още повече властта“, каза Додон.

На въпроса как президентът планира да действа в тази ситуация, отговорът беше кратък: „Външна и вътрешна мобилизация“.

По-рано президентът заяви, че Молдова ще призове световната общност да посредничи по въпроса за мирно предаване на властта, заявявайки, че в противен случай страната ще се изправи пред „безпрецедентна мобилизация“ и протести.

Проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ сформираха в събота парламентарно мнозинство, а след тримесечно чакане най-накрая беше сформирано ново правителство. Съпредседателят на АКУМ Мая Санду положи клетва като министър-председател вчера.

Конституционният съд обяви тези решения на парламента за незаконни, а законодателите отговориха, че Демократическата партия, която все още е на власт, се опитва да узурпира властта чрез съда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!