Тръмп

Двама адвокати, които трябваше да представляват бившия президент на САЩ Доналд Тръмп на процеса за импийчмънт в Сената – Дебора Барбие и Бъч Бауърс – са напуснали екипа му, съобщава Си-Ен-Ен, позовавайки се на източник.

Миналата седмица бе съобщено, че Тръмп е наел Бауърс, адвокат от Южна Каролина, който представлява губернаторите на щата и служи в Министерството на правосъдието при президента Джордж Буш-младши. Във вторник Тръмп нае втори защитник в екипа, бивш прокурор, а сега адвокат по наказателно право Барбие.

Смяната в екипа се извършва по-малко от две седмици преди началото на процеса. Кой сега ще поеме защитата на бившия президент е неизвестно.

Камарата на представителите на САЩ гласува за импийчмънт на Тръмп на 13 януари по обвинения в подбудителство към безредици с 232 гласа „за“ и 197 „против“. Председателят на камарата на САЩ Нанси Пелоси подписа акта за импийчмънт срещу Тръмп, сега документът трябва да бъде изпратен в Сената, за да разгледа този въпрос.

Сенатът обмисля импийчмънт със задна дата – след напускането на президента от поста. Ако Тръмп бъде осъден, Сенатът може да проведе отделно гласуване дали да му забрани повторното заемане на публична длъжност. Няма консенсус сред експертите по основния закон относно това дали импийчмънтът със задна дата е конституционен и съдилищата никога не са разглеждали този въпрос. Така сенаторите поеха върху себе си решението на този въпрос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук