АЕЦ
АЕЦ "Запорожие" Снимка: АФП

От известно време Киев предупреждава за опасност от руска атака срещу АЕЦ „Запорожие“. Правителството провежда евакуационни учения, а много украинци се опитват да се подготвят за евентуална извънредна ситуация, разказва германската обществено-правна медия АРД.

Миналата година Русия, която окупира ядрената централа през март 2022 година, разреши инспекции на Международната агенция за атомна енергия. Оттогава експертите на агенцията наблюдават постоянно ситуацията, съобщава ЦеДеЕф.

Възможно ли е да бъде взривен реактор?

Експертът по сигурността Нико Ланге смята, че наистина съществуват основания за безпокойство: „Има много индикации, че Русия използва тактиката на опожарената земя, когато е подложена на натиск.“ Затова и Ланге приема насериозно опасността, за която украинският президент Володимир Зеленски говори.

Освен това Украйна вече е отправяла предупреждения, които са се сбъдвали. Разрушаването на язовира „Нова Каховка“ е пример за това, припомня експертът. „Русия има склонността да лъже“, подчертава още Ланге.

Москва, от своя страна, пък обвинява Украйна, че подготвя атака срещу АЕЦ „Запорожие“. Експертите казват, че реакторите са добре защитени от външни нападения. Така че руските твърдения, които се разпространяват в Телеграм, че Украйна подготвя нападение с дронове, което може да взриви реактор, са нереалистични.

Военният експерт Карло Масала също смята, че Украйна не разполага с възможности за взривяване на атомната електроцентрала отвън. От друга страна, Русия би могла да „предизвика хаос“ с взрив в ядрената централа отвътре, казва той пред ЦеДеЕф.

Руските войници, които са окупирали атомната електроцентрала, едва ли ще взривят самия реактор, обяснява експертката Олга Кошарна. Вместо това те биха могли да предприемат други технически стъпки за предизвикване на сериозна авария. Например прекъсване на водоснабдяването. „И не само да взривят охлаждащия водоем или спринклерите, но и тръби и паропроводи“, обяснява Кошарна.

Как протичат ученията в Украйна?

АРД описва как протича учението за евентуална аварийна ситуация в Украйна: „Спасители в жълто противорадиационно облекло проверяват с дозиметри радиационното ниво на превозни средства. След това превозните средства преминават през специално място за изчистване на замърсяването. Ранени хора се лекуват в болнична палатка. Служителите в тях също не свалят защитните маски и жълтите противорадиационни костюми.“

Това е просто учение, обяснява Юрий Малашко, началник на военното командване в Запорожие. „Организирахме всичко така, че хората да разберат възможно най-добре какво се случва. Това не е първото и не е последното учение. Докато врагът е в Запорожката АЕЦ, трябва да сме подготвени“, допълва той.

Хората не напускат масово района, но са разтревожени

„Властите в Запорожие не съобщават за масово напускане на града“, съобщава кореспондетът на Це Де Еф Дара Хасанзадех. Няма засилен трафик по железопътните гари и пътните артерии.

Въпреки това властите са помолили гражданите да се запасят с храна за няколко дни. „В някои супермаркети се забелязва засилено пазаруване“, разказва Хасанзадех. Жителите на Запорожие са притеснени, но също така се надяват, че няма да се стигне до бедствие, обобщава кореспондентът на германската медия.

Публикацията е поместена в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук