nexo

Двама от обвиняемите по криптоаферата NEXO са обявени за международно издирване. Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя не уточни дали става дума за издирване с червена бюлетина или с eвропейска заповед за арест.

Тази новина едва само няколко дни, след като Иван Гешев се похвали с акцията. Още тогава беше ясно, че двата от четиримата обвиняеми са в неизвестност. На всички обвиняеми – български граждани, е наложена забрана да напускат България, въпреки че не е ясно дали те са у нас към момента, обясни директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Това, което предстои, е изключително голям обем от работа. Предстоят назначаването на множество експертизи, изпращането на молби за правна помощ до различни държави, заповеди за разследвана. Ние ще потърсим и съдействието на различни чуждестранни служби и прокуратури, за можем да разкрием наистина тази огромна и мащабна, глобална схема. Ще се назначи международен одит, който да провери дейността на NEXO през последните години“, посочи Милева.

Случаят с Nexo получи и сериозна политическа окраска. ГЕРБ се усъмниха, че „Демократична България“ са получавали дарения от служители на фирмата. Става дума за общо 100 хил. лв., дарени от петима служители. Сумите са декларирани пред Сметната палата, а това е публична информация. „Биволъ“ пък съобщи, че бащата на един от основателите на криптобанката е бил съдружник през 90-те години с експремиера Бойко Борисов и е бил и агент на Държавна сигурност.

От компанията отрекоха всички обвинения. Те намекнаха, че прокуратурата е некомпетентна, защото не познава бизнеса им.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук