танкер, Либия

Бургаската прокуратура е започнала разследване за предполагаемата незаконна продажба на либийски нефтен танкер, след като Либия нареди задържането на български кораби навлизащи в нейните пристанища, съобщи АФП.

„Регионалните прокурори в Бургас започнаха разследване против частно лице по събиране на дългове… тъй като то е превишило правата си чрез дело за незаконна смяна на собственика на танкера“, заявиха от прокуратурата в изявление.

Прокуратурата в петък започна дело срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев, чиито действия са причинили незаконното отнемане на танкера „Бадр“ от либийската държава. Според държавното обвинение Колев е действал с цел да набави облага за частна фирма. Въпреки че Бургаският съд с изричен акт спира изпълнително дело за претенции на „Булгаргеомин“ за обезпечение на дълг от либийската държава, частният съдебен изпълнител е провел незаконни действия по реализация на публичната продан на кораба. Резултатът е възлагане на танкера на българското дружество, твърди прокуратурата.

Разследването е последвано от протеста на адвокати, защитаващи либийския собственик на танкера – „Либия Дженерал Национал Меритайм Транспорт Къмпани“.

Случаят е от края на 2017 година. На борда са се качили частни съдебни изпълнители и частна фирма, придружени от две държавни институции – „Морска администрация“ и „Гранична полиция“. Флагът е сменен, а екипажът – изпратен в Либия.

4 министерства – на външните работи, на транспорта, на правосъдието и МВР са ангажирани по случая със задържания танкер в Либия и съвсем скоро ще има официална позиция, заяви след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество икономическият министър Емил Караниколов.

Компанията „Булгаргеомин“ е упражнила морската ипотека, която е учредена, или поне документите сочат, че е учредена в Гърция. Корабът в края на 2017 г. първоначално е арестуван, впоследствие му се забранява плаването, докато траят процедурите през частен съдебен изпълнител, твърди министърът на транспорта Росен Желязков по повод казуса, при който български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища заради съдебен спор за собствеността на либийски танкер, престоял две години на пристанище Бургас.

Напрежението между България и Либия се изостри след като в арабската преса се появи информация за закана на Триполи да задържа всеки кораб под български флаг, който влезе в либийски териториални води. Причината е задържаният кораб на пристанище Бургас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!