Иск за милиарди евро под формата на репарации за нацистката окупация през Втората световна война, може да предяви Гърция към Германия. Берлин отхвърли претенциите на Атина в миналото, но гръцкият президент повдигна въпроса отново по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, която е на двудневно посещение.

Въпросът за репарациите от Втората световна война се появи като емоционален проблем по време на дълговата криза в Гърция.  Гърците, засегнати от строгите бюджетни икономии, се сетиха за несправедливостите от близкото минало и започнаха да обвиняват най-големия си кредитор Германия за болезнените съкращения, съпътстващи трите международни спасителни програми. Германия се извини за престъпленията от епохата на нацистите и заяви, че не дължи повече нищо на Гърция за Втората световна война, тъй като през 1960 е платила на Атина 115 милиона германски марки.

Силите на Хитлер окупират Гърция между 1941-1944, натоварвайки я с т.нар. „Окупационен дълг“, за да финансират кампанията си в Северна Африка. Гърция е принудена да плати 476 милиона райхмарки, които сега властите в Атина оценяват на между 6 и 10 милиарда евро. Меркел заяви, че Германия е наясно с историческата си отговорност и иска да осигури добри отношения с Гърция. Тя добави, че Германия признава, че гръцките граждани са пострадали от реформите и се надява, че икономическият растеж ще сложи край на това страдание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!